Nybyggare. Linda, Björn, Lova och Saga flyttade in i växthuset för ett år sedan, men än står huset inte helt klart. Foto: Mikael Andersson

De bor — i ett växthus

145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby? Det skiljer sig helt klart från mängden.

  • Publicerad 15:36, 22 mar 2019

Naturhuset i Vallentuna, där Björn Wallentinus och Linda Pettersson bor tillsammans med sina döttrar Saga och Lova, är ett av få som faktiskt finns i Sverige.

– Vi fick inspiration från familjen Solvarm i Dalsland som har ett naturhus, och tyckte att det var ett häftigt koncept. Man kan faktiskt bygga ett nytt hus och inte köpa begagnat, säger Björn.

Familjen, som tidigare bodde i ett radhus i Åkersberga, började leta tomter, och hittade 2011 den i Sundby. Det tog ett halvår att ta fram första ritningen, som sedan gjordes om ett flertal gånger då kommunen först inte godkände konceptet. Man tyckte inte att det passade in i området, och att tomten det låg på hade ett riksintresse för kulturmiljön.

Men tillsammans med företaget Greenhouse Living som tar fram ekovänliga hus, fick de till ett naturhus som passade in. Nu har de bott här i ett år.

Men vad är ett naturhus? 

Själva huset är gjort av timmer, och över det står ett stort växthus i glas. Växthuset försörjs av familjens avloppssystem, och porlandet från det renade vattnet som rinner i den lilla bäcken längs glasväggen ger ordet klimatsmart en helt ny innebörd.

– Egentligen fungerar det på samma sätt som vanlig markbädd. Vi har en trekammarbrunn som filtrerar vattnet, men där vanliga hushåll samlar vattnet i marken, fångar vår markvägg upp det och försörjer växthuset. Vattnet renas och växterna suger upp fosfor och kväve. Tomaterna får riktiga stammar, vi hade tomater fram till jul, säger Björn.

Klimatsmart. I Sundby, Brottby bor familjen Wallentinus-Pettersson i ett växthus. Foto: Mikael Andersson

Timmerhus. Saga och katten Eddie sitter i fönstret som vetter ut mot odlingarna i växthuset. Foto: Mikael Andersson

Odlingsvänligt

Tack vare växthuset behöver familjen därför aldrig köpa grönsaker. De odlar allt från tomater och jordgubbar till chili och basilika. En del av växthuset är tillfälligt isolerad med plastväggar och en värmefläkt, som gör att medelhavsgrönsakerna kan få växa i fred. Mandelträdet blommar för fullt och ett persikoträd är satt.

Men det måste ha varit väldigt varmt att bo i ett växthus om man tänker tillbaka på fjolårets sommar?

– Ja, vi hade vi 31 grader inomhus, men på marknivå i växthuset var det bra, vi kunde ändå vädra. Och timmerväggarna stod emot värmen de första veckorna, säger Björn.

Uppe i växthusets tak sitter fönster som kan öppnas och stängas tack vare en klimatdator. Den mäter när det är för varmt, eller för kallt och på så vis styrs de automatiska fönstren. På så sätt kan temperaturen hållas stadig även under sommaren.

Lagrar energi

Och timmerväggarna verkar fungera bra på flera sätt. När stormen Alfrida svepte över kommunen var familjen utan ström i 36 timmar, men tack vare timret höll huset värmen.

– Det enda var väl att citronen strök med när det blev minusgrader i växthuset.

Familjen räknar med att de kommer ha en tredjedel lägre energiförbrukning än ett vanligt hushåll, då växthuset lagrar värmen.

Och att huset sticker ut är det ingen tvekan om. Några timmar innan vi besöker familjen har ett par KTH-studenter varit på studiebesök för att lära sig mer om boendet. Dagen innan föreläste Björn på hembygdsföreningen om naturhuset.

– Sen är det ju många som vet om oss, man ser en del som går eller kör lite långsammare förbi för att titta.

Än så länge är dock bygget inte helt klart. Familjen ska bygga klart uteterassen på andra våningen, och det saknas ett räcke till trappan som leder upp till takterassen.

Varje steg kräver mycket planering, man måste räkna på allt, till exempel se till att fasaden byggs rätt så att det inte blir fuktskador.

– Men vi slipper ju sitta ute i regnet, lyxfaktorn får man ju också räkna in, säger Björn.

Renat. Familjens avloppsvatten renas och försörjer odlingarna i växthuset. Foto: Mikael Andersson

Självförsörjande. Året om odlar familjen grönsaker, örter och frukt. Foto: Mikael Andersson