Ida Waldo Feldin, Christina Dahlberg, Hanna Westberg Amaral och Johanna Nyman har utbildat sig till drömjobbet. Men situationen i förlossningsvården är dyster. Foto: Stefan Källstigen

De blir färdiga barnmorskor – mitt i förlossningskrisen

I januari är de färdiga barnmorskor och ska ut och jobba på förlossningsklinikerna i Stockholm, där mängder av barnmorskor sagt upp sig i protest mot arbetsförhållandena.

  • Publicerad 09:12, 3 nov 2021

Mest orolig är man ju för att något ska gå fel

Över 40 barnmorskor har sagt upp sig från Södersjukhuset under året och flera chefer har avsagt sig arbetsmiljöansvar och chefsansvar.

Bara den senaste veckan har lika många på Danderyds sjukhus lämnat in sin avskedsansökan.

Den personal som är kvar får ta extrapass. De vittnar om stress, att varken hinna äta eller gå på toa, och om oro för patientsäkerheten.

Oro för praktik

Det är den förlossningsvård som väntar Christina Dahlberg, Johanna Nyman, Ida Waldo Feldin och Hanna Westberg Amaral som tar sin barnmorskeexamen vid Karolinska institutet i januari.

De lär inte ha svårt att få jobb.

Men först ska de ut på praktik.

– Det finns en oro över att stå utan erfarna barnmorskor som handleder oss. Det påverkar vårt lärande, säger Ida Waldo Feldin.

– Om de har fullt upp ute på golvet, och springer mellan två–tre förlossningar, har de ju inte tid med oss, säger Hanna Westberg Amaral.

Drömjobb

Att det är tufft på förlossningen är något de varit införstådda med, men det har inte avskräckt från att uppfylla drömmarna om att bli barnmorska.

Att de skulle hamna mitt i den här krisen var dock svårt att förutse.

– Men vi står bakom dem som säger upp sig och är stolta och tacksamma över att de tar strid. Det är inte rimligt att utbilda sig i fyra och ett halvt år för att sedan komma ut till ett arbete där arbetsmiljön är så dålig att få mäktar med att jobba heltid, säger Christina Dahlberg.

Inte patientsäkert

Så det är med viss bävan de går ut i yrket:

– Mest orolig är man ju för att något ska gå fel, att patientsäkerheten inte kan upprätthållas för att man inte hinner, säger Johanna Nyman.

I september i år var 767 barnmorskor anställda i regionen, mot 820 samma månad förra året, enligt uppgifter i DN.

På Södersjukhuset har bemanningen skurits ned med en barnmorska per arbetspass, med samma antal vårdplatser.

Erfarna slutar

På Danderyds sjukhus är pensionsavgångar ett problem, utöver alla som sagt upp sig.

– I januari börjar 14 nyutbildade barnmorskor. Vem ska skola in och stötta dem? säger Hanna Dahlbäck, som med sina sex år i yrket räknas som gammal i gården. Nu har även hon sagt upp sig.

Även på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har barnmorskor slutat.

Situationen inom förlossningsvården har varit ansträngd i många år, särskilt under somrarna. Men nu är det "sommar året om" som Hanna Dahlbäck uttrycker det.

Trots färre förlossningar: Födande får inte plats

Och pandemin har inte gjort saken bättre, då personal fått stanna hemma vid minsta symtom, och övriga täckt upp.

Vill inte jobba på förlossning

Men det råder egentligen ingen brist på barnmorskor. Det är bara det att många söker sig till mödravård, ungdomsmottagningar och andra arbetsplatser med mindre press.

I ett brev till socialminister Lena Hallengren skriver nu 61 barnmorskestudenter vid KI och Sophiahemmet att det bara är sju av 61 som uppgett att de känner sig trygga med att arbeta på förlossningsklinikerna.

Många har betald utbildning, med motkrav att de ska arbeta i två år på förlossningen. Flera är nu beredda att bryta kontraktet, med återbetalningskrav som följd.

"Svenonius duckar från ansvaret"

Här är avhoppade barnmorskornas krav

Fler förlossningsplatser. Öppna nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus.

En barnmorska per födande kvinna.

Vid skiftarbete med helgtjänstgöring räknas 80 procents tjänst som heltid, med heltidslön och full pensionavsättning.

Erfarna barnmorskor ska tjäna mer än nyutexaaminerade.

Att vara koordinator eller handleda studerande ska ge ett lönepåslag.

Det ska finnas tid och förutsättningar för att utbilda nya barnmorskor.

Färre stora förlossningsavdelningar och fler mindre enheter där barnmorskor arbetar med hela vårdkedjan: graviditet, förlossning och eftervård.

Visa merVisa mindre