De blev vänner i jakten på pokémon

Trodde du Pokémon Go var gårdagens fluga? Mobilspelet lockar fortfarande miljontals. Mitt i har träffat sex främlingar som har blivit vänner – tack vare nya utmaningar i spelet. – Det är som när man var liten och plingade på hos andra barn och frågade om de ville komma ut och leka, säger Charlotte.

  • Publicerad 11:42, 4 aug 2018

En vanlig tisdagseftermiddag i början av juni dyker det plötsligt upp ett 20-tal personer bakom Jarlabergs vattentorn. De kommer i stadsjeepar, på barncyklar och till fots genom skogen och grupperar sig snabbt i olika lag.

Röda, blå och gula för sig.

– Är alla här, väntar vi på någon? Då går vi in!

På Nanna Alroths kommando börjar de gula knacka frenetiskt på sina mobiltelefoners skärmar, och snart har de tagit kål på bossen.

Nanna Alroth, 49, Enskede, skolpsykolog Alias: Pikateam47. Foto: Åsa Sommarström

Blev global trend

De spelar Pokémon Go – mobilspelet som slog ner som en bomb i hela världen 2016. Ett år senare hade det laddats ner över 750 miljoner gånger, och trots att fyra av fem slutade under det första året var Pokémon Go, med 65 miljoner användare, fortfarande större än exempelvis World of Warcraft.

Sedan dess spelet utvecklats, och förra sommaren lanserades nya monster som är så kraftfulla att de är omöjliga att besegra på egen hand.

– Förut körde jag mest solo, men för att ta ner raid-bossarna tvingas man spela med andra, berättar Adrian Karlsson Nordström.

Och det är därför detta till synes lite omaka gäng numera träffas regelbundet: en management-konsult, en fjärdeklassare, en skolpsykolog, en artistbokare, en nybakad student och en politisk sekreterare.

– Det är väldigt socialt, man träffar massor med människor som man inte skulle ha träffat annars, säger Charlotte Blomgren.

Oväntad hobby

För henne började det med att hon blev nyfiken på vad hennes barn höll på med när de gick runt med sina mobiltelefoner förra sommaren. Charlotte blev biten, och plötsligt kom hon på sig själv med att köra runt i en skog och följa efter främlingar i jakten på nya pokémons.

– Jag tänkte: vad håller jag på med? Men alla jag träffat när man spelar är trevliga, berättar hon.

Efter en tid tröttnade barnen. Kanske på grund av att man måste gå rätt mycket, i alla väder, tror Charlotte. Själv hade hon inte en tanke på att sluta.

Jag tänkte: vad håller jag på med? Men alla jag träffat när man spelar är trevliga

Charlotte Blomgren, 47, managemenonsult. Alias: Crius70

Möjlighet att träffa nytt folk

Idag organiserar spelarna sig via stora trådar på chatt-applikationerna Messenger och Discord. Ibland dyker det upp över hundra spelare, och steget till nya bekantskaper är alltid kort.

Som när Stefan dyker upp vid vattentornet och ansluter sig till de gula.

– Jaha, är det du som är Falcone? Jag brukar se dig på gymen*, säger Nanna Alroth, förtjust över att en polett trillat ner.

Trots att Pokémon Go bland annat går ut på att strida om territorium är det ganska prestigelöst, tycker Charlotte. Och kanske är det den lekfulla inramningen som gör det så otvunget.

– Det är som när man var liten och plingade på hos andra barn och frågade om de ville komma ut leka, säger Charlotte.

* Pokégym är platser i spelet som de olika lagen strider om att ha kontroll över.

Gula gänget på uppdrag i Nacka. Foto: Åsa Sommarström.

Fakta

Personerna bakom skärmen

Peter Olsson, 49, Björnäs, artistbokare

Alias: Peteradamolsson


Adrian Karlsson Nordström, 18, Saltsjö-Boo, nybakad student. 

Alias: ThePokemonAdde


Anne Skoogh, 42, Nacka strand, politisk sekreterare

Alias: Anneh277


Nanna Alroth, 49, Enskede, skolpsykolog

Alias: Pikateam47


Charlotte Blomgren, 47, Värmdö, managemenonsult 

Alias: Crius70


Oliwer Adamsson, snart 11, Skvaltån

Alias: Xvalors

Visa merVisa mindre

Experten om succén Pokémon Go

Thomas Westin, IT-pedagog på institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet:

Därför…

… har Pokémon Go blivit världens största spel-succér:

”Dels bygger det vidare på den etablerade Pokémon-kulturen som redan har väldigt många fans. Dels är AR – augmentet reality, eller förstärkt verklighet – något som kommer allt mer. AR innebär att man lägger på ett virtuellt lager på den fysiska verkligheten, och i min mening kan den tekniken ge bättre spelupplevelser än VR – virtuell verklighet – där man efter mer än 25 års utveckling fortfarande saknar lösningar på centrala problem som illamående”.

… är Pokémon Go så socialt:

”Egentligen kan vad som helst fungera som en gemensam nämnare, så länge man är genuint intresserad. Ett väldesignat spel som Pokémon Go har en inbyggd motivation att spela vidare, och du får incitament att besöka platser du inte varit på och träffar människor du inte träffat annars.

Lite paradoxalt är det sociala en bonus, för ett spel som primärt var designat för att skapa social interaktion hade sannolikt inte varit lika roligt – och därmed inte attraherat lika många spelare”.

…kan datorspel bli det nya Korpen:

”Datorspel har varit lite av en generationsfråga. Men medelåldern stiger, och idag ligger den runt 30. När de som växer upp med datorspel blir äldre och får beslutsfattande positioner kommer datorspel få en annan ställning och status. Idag spelar mer än hälften av alla som har tillgång till internet datorspel, eller drygt två miljarder människor i världen”.