Caroline Ran har samlat in namnunderskrifter från 52 grannar som vill bevara de tidstypiska detaljerna. Till höger ser vi färg som flagnar, men träet håller för en vända till, anser Renoveringsraseriets Gustav Bergström efter ett skraptest.

De blåser upp till strid för 50-talsfönstren

De gamla klassiska 50-talsfönstren på Fogdevägen i Bagarmossen ska bytas ut. Men flera boende hoppas att hyresvärden ska tänka om – och tänka renovering istället.

  • Publicerad 13:56, 18 sep 2020

Fönstren på Fogdevägen har hängt i länge. Folk har hunnit leva hela sina liv sedan 50-talet då området byggdes. Ikea har grundats och Vasaskeppet bärgats.

Men i mars nåddes hyresgästerna av nyheten att Svenska bostäder fått godkänt bygglov att kasta de gamla trotjänarna, och installera helt nya av aluminium.

Caroline Rahm är en av de som tycker att detta skulle nagga på husets själ:

– Det här är tidstypiska hus och vi som bor här tycker om våra fönster. Byter man ut dem så påverkar det såklart trivseln. Och om man inte bevarar de klassiska husen här så blir det väldigt slätstruket till slut.

Kulturhistoriskt värde

Hon är en av de grannar som överklagat till stadsbyggnadsnämnden och hoppas att de ska stoppa bygglovet.

Stadsmuseet håller med, och skriver i en remiss till Stockholms bostäder att bytet till aluminiumfönster "innebär en ovarsam åtgärd som sänker det kulturhistoriska värdet på byggnaderna".

Brf:s fönsterbyten upprör – är 1950-talets hantverk i fara?

Gustav Bergström, Renoveringsraseriets, berättar att även de gamla klassiska portarna lever farligt när Svenska Bostäder ska byta ut istället för att renovera. Foto: Julian Evans

Men ingen påstår att inget behöver göras. Färgen flagnar och det drar in i lägenheterna, som därför läcker värme och drar energi.

Men behöver man vara så drastisk att byta ut allt på ett bräde?

Gustav Bergström är generalsekreterare för gruppen Renoveringsraseriet, och tycker absolut inte det. Han ser rutor som, för det mesta, bara behöver lite kärlek:

– Jag har själv renoverat flera rutor och visst är det lite jobb. I några fall måste man säkert byta ut träet, men... ofta är det bara att det behöver målas om, medan träet är helt okej.

"Bra lösning"

Men tio minuter från Fogdevägen, i Kärrtorp, finns ett exempel på vad som skulle kunna vara. Där har en bostadsrättsförening bestämt att behålla sina 50-talsrutor, som efter en renovering har fått en helt ny lyster, och dessutom en ny glasruta på insidan för att behålla värmen och spara på energin.

Jonas Elamson, kommunikationschef på Svenska Bostäder, säger att man inventerade ett urval av fönstren och att de bedömde att så många var i så dåligt skick att både karmar och bågar behövde bytas ut.

– Vi har haft en tät dialog med stadsbyggnadskontoret angående fönsterbytet. Bedömningen från deras sida har varit att vi har presenterat en bra lösning för att bevara utseendet på husen.

– Efter att vi mottagit brevet från hyresgästerna, och för säkerhets skull, har vi dock valt att åter igen kolla igenom den tidigare utredningen.

Såhär ser fönstren ut hos en bostadsförening i Kärrtorp som istället valt att renovera fönstren och bevara 50-talsandan. Foto: Julian Evans