Brf:en på hörnet Fleminggatan/Fridhemsgatan bjuder butikerna och restaurangerna i huset på hyran så att de klarar ekonomin. Foto: Privat/Brf Ankaret 1

De bjuder Kungsholmsföretag på lokalhyran

Hur ekonomin kommer må efter corona vet vi inte än, men virusets framfart slår hårt mot småföretagare redan nu. Brf Ankaret 1 på Kungsholmen vill göra vad de kan för att underlätta - och hoppas på att fler fastighetsägare hakar på.

  • Publicerad 16:34, 19 mar 2020

Framfarten av covid-19 och restriktionerna som följt därefter har slagit hårt mot många restauranger, kaféer och butiker ekonomiskt. Därför har man på BRF Ankaret 1 på Kungsholmen bestämt sig för att agera.

I ett offentligt inlägg på Facebook skriver Erik Uppenberg, ledamot i styrelsen, å bostadsrättsföreningens vägnar:

"Att våra trogna hyresgäster undviker konkurs gynnar oss alla. Butiksdöden är redan här, lokaler gapar tomma. Det kommer att vara svårt att hitta nya hyresgäster efter corona."

BRF Ankaret kommer, för att underlätta för de verksamheter som finns i deras fastighet, att bjuda sina fem lokalhyresgäster på en månadshyra.

– Vi har möjligheten att göra det för att vi har en bra ekonomi. Om de små företagen går i konkurs så är det dåligt för alla, bostadsrättsföreningen kommer ha lokaler som står tomma, säger Erik Uppenberg.

Hoppas på fler

Han har ringt runt till föreningens lokalhyresgäster under dagen och har även skapat hashtagen #brfbackar som han hoppas ska sprida sig.

– Jag hoppas att informationen kommer ut och att man överväger det. Jag tror att det är bra om folk börjar tänka till. Min förhoppning är även att större fastighetsägare ska tänka till om de inte redan gör det.

Idén föddes under ett styrelsemöte och samtliga var positiva till förslaget. Erik Uppenberg tror att rabatter för lokalhyresgäster är bra för hela samhällsekonomin.

– Det här får vi ha råd med.