Hunden Lucci med lill-matte Izabelle Severin, 12 år. Foto: Pekka Pääkkö

De betalade 17 000 kronor för smuggelhund – vill nu varna andra

Natalie Gomez Ström betalade 17 000 kronor för, vad hon trodde var, en frisk och renrasig pomeranianvalp. I själva verket hade djuret drogats och smugglats i en låda från utlandet för att sedan dyka upp på Blocket. Nu vill hon varna andra för Östermalmsligan. – De borde sitta inlåsta.

  • Publicerad 08:46, 13 nov 2019

Säljarna, som Tyresöbon Natalie Gomez Ström fick kontakt med via blocket för ett och ett halvt år sedan, verkade trevliga och lovade att den lilla valpen Lucci hade både stamtavla och pass. Men allt var falskt.

– Jag ställde massor med frågor och de hade svar på allt. Jag började ana oråd först när jag skulle betala. Jag ville swisha så att jag hade ett nummer till säljarna. Men de ville bara ha kontanter, säger Natalie Gomez Ström.

Liga smugglar och säljer populära raser

Några dagar efter köpet upptäckte familjen Gomez Ström att valpen hade problem med nosen och behövde antibiotika. Hunden verkade heller inte vara renrasig och hennes beteende var konstigt.

Jag blir ledsen och förbannad över att man kan behandla djur på det här sättet

Natalie Gomez Ström

– Hon var skygg och rädd och verkade vara förkyld, säger Natalie Gomez Ström.

Tyresöbon är inte den enda som har drabbats av den så kallade Östermalmsligan, som har smugglat in och sålt hundratals valpar, de flesta i Stockholmsområdet, något som SVT:s Dokument inifrån var först med att avslöja.

Jag blir ledsen och förbannad över att man kan behandla djur på det här sättet. Ett djur kan inte tala för sig. Att man drogar ner dem i lådor är äckligt och hemskt. De som har gjort det här borde få sitta inne, säger Natalie Gomez Ström.

Sjuka hundar smugglas till Sverige – Östermalmsliga ligger bakom

Luccis pass ser äkta ut. Foto: Pekka Pääkkö.

Såg sin egen hund på blocket

En kort tid efter köpet kom nästa chock.

– En kompis ringde och sa att hon hade sett vår hund i en annons på Blocket. Då visste jag att något inte stämde, säger Natalie Gomez Ström.

Efter alla turer ville hon häva köpet men det gick säljaren inte med på. Nu har familjen tytt sig till lilla Lucci, som är frisk efter vård hos veterinär. Men händelsen har fått Natalie Gomez Ström att tänka till.

– Jag har en hund sedan tidigare och har vänner som är uppfödare. Jag tyckte att jag hade koll. Men de var inte ärliga. Nu i efterhand är det så tydligt att de bara var ute efter pengar, säger hon.

Familjen har tytt sig till Lucci trots alla turer. ”Jag tycker att detta är djurplågeri. De som gör det här bryr sig bara om pengar, inte om djuren, och borde straffas med fängelse”, säger lillmatte Izabelle Severin, 12 år, dotter till Natalie.