De befarar att det gamla tornet ska brinna

Fimpar på trä, uppbrutna fönster, dörrar och klotter. Det gamla utsiktstornet vid Norsborgs Herrgård har under sommaren drabbats av upprepade inbrott och skadegörelse. – Vi befarar att Klocktornet ska brinna upp, säger Norsborgsbon Hillo Nordström.

  • Publicerad 16:53, 30 aug 2018

Entusiasterna i föreningen Torpet Lugnet räddade på 70-talet torpet Lugnet i norra Botkyrka från förfall. Nu känner de oro över en annan byggnad – det gamla tornet i Norsborgsparken vid Norsborgs Herrgård. Byggnaden från 1859 har flera gånger under sommaren drabbats av inbrott och skadegörelse.

Ett av de av uppbrutna fönstren på tornet. Leif Forsstedt och Hillo Nordström är oroliga för vad som ska hända. Foto: Anders Björklund

– Och inne hittar man McDonaldspåsar och kastade fimpar. Vi befarar att Klocktornet ska brinna upp, säger Hillo Nordström, en av entusiasterna som också hållit guidade visningar i området.

Fimpar hittas lite här och där inne byggnaden som innehåller mycket trä. Foto: Anders Björklund

När Mitt i följer med Hillo Nordström, Leif Forstedt och Christer Gustafsson finner sällskapet att fönstren återigen är uppbrutna. Takluckan i toppen av tornet har lämnats öppen så att det kan regna in.

Nu hoppas de att ägarna, Stockholms vatten och avfall, förhindrar vidare skadegörelse.

– Vi vädjar till fastighetsägarna att vårda och säkra tornet. Vi är beredda att hjälpa till med att få igång klockan, säger Leif Forstedt.

Urverket är ur funktion. Men entusiasterna jobbar på att få till en reparation. Foto: Anders Björklund

Klocktornet har ett urverk som inte längre fungerar. Föreningen står nu i kontakt med föreningen ”Urens vänner” som de uppger är intresserade av klockan.

Troligtvis blir entusiasterna i Torpet Lugnet glada av beskeden som kommer när tidningen ringer Stockholms vatten och avfall

– Vi är positiva till att de hjälper till med klockan. Vi månar om klocktornet och tycker att det är viktigt att vårda det. Vi har varit där och har redan vidtagit åtgärder, säger Alexandra Fleetwood som är presstalesperson på Stockholms vatten och avfall.

När Mitt i är besöker tornet är ett saneringsbolag på plats för att städa och ta bort klottret som sprayats på fasaden.

– Vi kommer också att sätta upp galler för dörren och fönstren, samt bom och hänglås på dörren, säger Alexandra Fleetwood.

Enligt bolaget kommer det övriga arbetet att slutföras i september.

Fakta

Tornet i parken

Klocktornet ligger i närheten av Norsborgs Herrgård vilken uppfördes i slutet av 1700-talet.

1859 tillkom det vackra landmärket intill Mälaren varifrån utsikten är milsvid.

Visa merVisa mindre