Efter skotten i Visättra i juli har boende lyft vikten av att träffas, prata och synas i området. Stefan Karlsson, bosatt i Vistättra sedan elva år, märkte snabbt hur området påverkades av händelsen.

– Det var alldeles tyst och tomt på lekplatserna och jag vet att det finns barn som är rädda. Det finns en oro, säger han.

För att göra något åt det kom han snabbt på en idé som han hoppas ska göra att både vuxna och barn tar tillbaka uterummet. Lösningen blev gula reflexvästar.

– Det här ökar synligheten. Jag tänker även att om tar man på sig västen när man går ut så blir man kanske mer uppmärksam, säger han.

Uppmärksammat

Genom en lokal Facebookgrupp fick han snabb respons och en uppsjö Visättrabor nappade. Stefan Karlsson lyckades genom kontakter och sponsorer få ihop 100 gula västar. De gick snabbt åt, så nu har ännu fler beställts och idén har uppmärksammats av såväl SVT som Sveriges Radio.

– Telefonen ringer i ett. Alla jag har träffat tycker att det var ett bra initiativ och det kommer att komma fler västar, säger han.

På en av gårdarna har han mött upp grannar som också reagerat på våldet.

– Jag är upprörd över att det här får förekomma och ville göra något på ett aktivt sätt. Barn måste få komma ut utan att vara rädda, säger Carina Carlsson.

För nyinflyttade Aysha Mohammed Ali var det självklart att engagera sig.

– Jag är intresserad av att se förändring i samhället. Barnen är vår framtid och de ska få vara trygga, säger hon.

Inget slutdatum

Stefan Karlssons förhoppning är att engagemanget ska fortsätta även efter sommaren och han har inte satt något slutdatum. En väg till fortsatt deltagande tror han är enkelheten. Det finns inget schema och inga rutter som ska bevakas.

– Det räcker att man tar på sig västen om man ska ut och slänga sopor eller gå ut med hunden, säger han.

På en annan gård träffar Riita Fagerström, som bor i området och även jobbar för hyresvärden Huge, Linda Wikström. Båda har engagerat sig och väntar på sina västar.

– Jag har bott här sedan -99 och mina tre grabbar har vuxit upp här. I perioder har det varit stökigt, men sedan polisen börjat fotpatrullera här har det blivit lugnare, säger Linda Wikström.

Hon tror att de gula västarna kommer ge bra effekt på området.

– Högre vuxennärvaro överlag är bra, säger hon.