Östermalmsbageriet Fosch är flerfaldigt prisbelönta och har blivit utsedda till årets kafé och konditori fler gånger än de flesta skulle våga drömma om. Nu kan de sätta ytterligare en fjäder i hatten.

Det är franska ambassaden som ligger bakom utmärkelsen Stockholms bästa croissant, och efter en lång omröstning fick fem finalister ställa sig inför en svensk-fransk jury, bestående av stjärnkockar och matexperter, i det franska residensets trädgård i Bromska palatset på Narvavägen.

Efter att de beaktat de tre kriterierna utseende, konsistens och smak utropades Fosch till vinnare.

– Det betyder otroligt mycket! Croissanten är väldigt fransk, det är halva vårt dna. Och vi har jobbat länge med att förbättra vår croissant, säger Malin Eklund som driver Fosch tillsammans med sin man Damien Foschiatti.

Vad är hemligheten bakom en perfekt croissant?

– När du bakar croissanter finns det ingenting du kan gömma dig bakom. Det krävs bra råvaror men också väldigt mycket hantverk, det är ett tekniskt komplicerat bakverk. Du måste till exempel jobba mycket med degen från årstid till årstid, den är väldigt känslig för om det är varmt eller kallt i bageriet, säger Malin Eklund.

Efter utmärkelsen har det varit rusning på Fosch, som har två butiker på Östermalm – på Löjtnantsgatan och på Birger Jarlsgatan.

– Vi säljer alltid mycket på helgerna, men efter det här har vi dubblat och tripplat det vi säljer på veckodagarna. Det har varit en jätteanstormning.