Ägare. Gavin Newton och Rakel Edlund Wiener driver ett bageri i Blackeberg på deltid. Foto: Mikael Andersson

De bakar bullar i ett gammalt garage

Passionen för bröd har fört dem till ett lokalt garage i Blackeberg. Nu är siktet inställt på att baka, baka, baka.

  • Publicerad 16:19, 16 sep 2022

Jag började baka hemma och tog brödet till torget

Gavin Newton, 39 år, och Rakel Edlund Wiener, 33 år, har en gemensam passion: Bröd och bakelser. Intresset för mjöliga produkter har Gavin Newton haft länge.

– Jag har alltid haft en passion för bakning och mat, det startade när jag var barn.

När Gavin, som är från Storbritannien, flyttade till Sverige gjorde han en upptäckt.

– Jag blev förtjust i alla lokala bagerier här i Sverige. I Storbritannien har sådana bagerier försvunnit.

Hemma i Blackeberg hittade han dock inget lokalt bageri. Tanken väcktes. Varför inte gå upp tre på natten, baka, bege sig till det lokala torget och sälja de ugnsvarma produkterna? Tänkt och gjort.

– Jag började baka hemma och tog brödet till torget. Allt vi använder är ekologiskt.

Garagebröd. De båda bagarna bedriver bageriverksamheten i ett garage som de får hyra. Foto: Mikael Andersson

Blev till bageri

Folk visade sig ha aptit på brödet, konstaterade Gavin.

– Jag lade upp bilder på Instagram och erbjöd hemleverans.

Det enda ledde till det andra, och de fick ett erbjudande om att ta över ett garage i en bostadsrättsförening i Blackeberg. Där öppnade de ett mikrobageri en lördag i maj förra året.

I dag har de stamgäster, både från närområdet och Ängby men även inne från city.

Till vardags har de andra jobb, Gavin är socialarbetare, Rakel webbdesigner. De delar sin tid mellan sina arbeten med bageriet, som har öppet på fredagar och lördagar.

Gavin har tidigare har yrkeserfarenhet från restaurangbranschen, men är självlärd i bagaryrket. Nästa fas är att erbjuda kurser i surdegsbak.

– Folk uppskattar bröd som gjorts med riktigt hantverk, säger Gavin.

Bakverk. För att få det här resultatet krävs tidiga morgnar för de båda bagarna. Foto: Mikael Andersson

Brödpriset rusar

Brödpriserna har stigit mer än inflationen från juli 2021 till juli 2022.

Grovt bröd +17%

Franska +14%

Småkakor, kex, vetebröd +13%

Bakverk +9%

Hårt bröd +8%

Wienerbröd +7%

Inflation +8%

Källa: SCB

Visa merVisa mindre