De avråder ett OS i Calgary – befarar zombie-fråga

Stockholm och Calgary gör upp om att arrangera vinter-OS år 2026. Men ingen av städerna vill riktigt göra det. I Calgary börjar smeknamnet ”zombie-förslaget” att sprida sig – för att frågan borde vara död men lever ändå.

  • Publicerad 13:51, 31 okt 2018

OS-frågan i Calgary i Kanada har många paralleller till Stockholm.

De båda städerna är officiella kandidater till att arrangera vinter-OS 2026 men ingen av städerna vill egentligen stå som värd. Både här – och i Kanada – handlar debatten om hur mycket skattepengar som ska satsas.

I Kanada har nu staden, regionen och staten kommit överens om ett nytt budgetförslag. Den totala skattekostnaden har minskat med 125 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar cirka 800 miljoner svenska kronor.

Detta skriver den lokala tidningen Calgary Herald.

Vill att fullmäktige röstar nej

Men budgeten imponerar inte på Calgarys politiker.

På tisdagen träffades stadens politiska OS-kommitté och de röstade ned förslaget. De rekommenderar nu stadens fullmäktige att också rösta ned förslaget på onsdagen.

– Alla 14 närvarande råd röstade för förslaget att ta död på budet imorgon, skriver Calgary Heralds stadhusreporter Meghan Potkins på Twitter.

På onsdagskvällen svensk tid ska budgetförslaget tas upp på fullmäktige.

Vi har inte en betalningsplan på plats. Vi har inga garantier.

Evan Woolley, politiker i Calgary

Calgarys motsvarighet till Daniel Helldén, stadsrådet Evan Woolley som annars driver frågor om eldrivna lånecyklar, var på tisdagen mycket besviken.

– Vi har inte en betalningsplan på plats. Vi har inga garantier. Som ordförande för kommittén är jag djupt besviken, säger Evan Woolley inför ett stort pressuppbåd efter mötet.

– Vi kunde göra något stort här men jag kan inte be invånarna i Calgary om detta när vi inte har underlaget, säger Evan Woolley till pressuppbådet.

En inställning som känns igen från flera av Stockholms borgarråd: ”Det här hade varit kul, men underlaget är för dåligt.”

Ett ”zombie-förslag”

Även om Calgarys fullmäktige röstar ned OS-budgeten är OS-drömmen inte över.

Den 13 november hålls en folkomröstning om vinterspelen.

– Frågan kan gå vidare till folkomröstning utan backning från kommunen, skriver stadshusreportern Meghan Potkins på Twitter.

Därför börjar idén om ett OS i Calgary nu lite elakt att kallas för ”zombie-förslaget”. Fullmäktige kan ta död på budgetförslaget på onsdagskvällen, men frågan om ett OS kommer att leva vidare ändå.