Monopolmeny. Amy Yngvesson, Joel Axelsson, Viktoria Kröger och Johan Mattsson käkar sig genom ett Monopolbräde. Från väster till höger spelar de som skon, hatten, strykjärnet och fingerborgen. Foto: Josefin Zakrisson/kollage

De äter sig igenom ett Monopolbräde

I våras skulle Joel Axelsson åkt med tre vänner till Bali, men corona satte stopp för planerna. För att liva upp tillvaron hemma fick Joel en idé – han och vännerna skulle äta sig genom ett Monopolbräde.

  • Publicerad 08:30, 24 okt 2020

Istället för att sitta hemma och drömma om varmare breddgrader så bestämde sig Joel Axelsson för att med sina vänner göra det mesta av tiden på hemmaplan, på ett lite eget sätt.

– Jag ville upptäcka Stockholm lite mer, så jag fick idén att äta på varje gata som finns i Monopol, säger Joel.

Ungefär en gång i veckan träffar Joel sina vänner för att äta beta av en ny ruta över en middag. Hittills har de ätit sig igenom första sidan, vilket betyder en hel turer över Södermalm.

Hjärngympa

Att hitta en restaurang för varje ruta kräver lite olika mått av kreativitet, menar Joel. Rutor som Hornsgatan och Södra station är ganska självklara – svårare är det när de till exempel hamnar på "betala inkomstskatt".

– Då åt vi på Himlen i Skatteskrapan. När vi kom till "allmänning" åt vi på Lasse i parken. Vad vi ska göra när vi kommer till "parkering", det vet jag inte än, säger Joel.

Varje besök betygsätts också i skalan ett till fyra hus, eller toppbetyget hotell. Ett av Joels högsta betyg hittills var på Häktet, dit de kom efter att ha nått fängelse-rutan.

– De hade fängelseinspirerade drinkar, isbitar i form av tvålar och drinkpinnarna såg ut som vässade tandborstar. Det blev ett hotell, säger Joel.

Men om du fick välja – äta sig genom Monopol eller åka till Bali?

– Bali, säger Joel och skrattar.

– Nej, vi kommer äta tillsammans på ett fyrtiotal ställen, och ha många fina minnen från kvällarna. Vad är två veckors semester mot det?

Joel och hans vänners matäventyr går att följa på kontot @matmonopolet på Instagram.