Klas Ek och Rosa Lundmark berättar att traditionen med gemensam jul kommer att fortsätta även kommande år. Foto: Anna-Stina Ericson

De arrangerar gemensam jul i Rågsved – för 38:e gången

På julafton dukas det upp för fest i Rågsveds folkets hus. För 38:e gången arrangeras Gemensam jul – ett julfirande där alla är välkomna.

  • Publicerad 15:10, 17 dec 2019

Klockan 12.30 på julafton slås portarna upp till det gemensamma julfirandet på Folkets hus i Rågsved. Firandet brukar locka storpublik – och i år blir knappast ett undantag.

Bakom spakarna sitter Nya folkets hus styrelse, varav två av dem är Rosa Lundmark och Klas Ek.

– För 40 år sedan så var det två olika julbord, berättar Klas Ek.

– Vid julbordet som låg i ena änden av huset satt punkarna. Där var det anarki och vegetariskt som gällde. Vid den andra julbordet, som var i andra änden av huset, satt pensionärerna.

Klas berättar att man valde att slå ihop julborden – och den traditionen lever kvar än idag.

Den 24 december dukas det nämligen upp till julbord för den 38:e gången.

Trappan upp till Folkets hus uppmanar till inkludering.

Grisfötterna ett minne blott

Klas och Rosa berättar att firandet under årens lopp har genomlevt en del förändringar. Under åren har grisfötterna och dopp i grytan fått ge upp sin plats på menyn – till förmån för såväl veganska alternativ som rätter från jordens alla hörn.

– I fjol serverades en rysk sallad som var väldigt populär, berättar Klas.

– Förändringarna har mycket att göra med de volontärer som arbetar här under julen, de sätter sin prägel, fyller Rosa i.

Barnfamiljer, pensionärer och hemlösa

Att påstå att firandet i Rågsveds folkets hus är populärt – är inte en överdrift. Under fjolårets firande kom över 500 personer för att fira gemensam jul med gamla och nya vänner.

Folk från hela söderort kommer hit

Rosa Lundmark

– Vissa av volontärerna tar med sig sina familjer, det kommer allt ifrån barnfamiljer, pensionärer till socialt utstötta och hemlösa, säger Rosa.

Varför tror ni att firandet är så populärt?

– Det finns en stor ensamhet, men här får man social gemenskap. Folk från hela söderort kommer hit, vissa kommer från andra delar av landet. Folk som aldrig har satt sin fot i Rågsved tidigare, säger Rosa.

Klas berättar om att vissa äldre som besöker julfirandet kommer dit med rullatorer – men under dagen har de så trevligt att de glömmer rullatorn när de ska hem.

– De stapplar in och går ut, skrattar han.

70-tal volontärer

Förutom ett 500-tal gäster så brukar ett 70-tal volontärer skriva upp sig för ett pass i samband med firandet.

– Vi börjar rulla köttbullar tidigt på julaftonsmorgonen – så att vi ska hinna, säger Klas.

Rosa och Klas berättar att de som arbetar volontärt under julen inte värjer sig för att jobba, vilket ibland kan resultera i det är svårt att hålla alla volontärer sysselsatta.

–Men, då brukar vi utse dem till bordsvärdar. Då får de sätta sig vid ett bord och prata med gästerna. Det är det viktigaste arbetet av allt, säger Klas.

Fakta

Gemensam Jul

Klockan 12.30 på julafton den 24 december öppnas portarna till Rågsveds folkets hus för årets julfirande. Sista insläpp är 15.30.

Det bjuds på traditionellt julbord, och såväl veganska som vegetariska alternativ finns.

Det kommer att finnas aktiviteter för både barn och ungdomar, och en tomte kommer på besök.

Firandet är helt drogfritt och kostnadsfritt.

Visa merVisa mindre