Simhopp. Stella Lindqvist och Linus Augustsén, tävlar i nordiska mästerskapen i simhopp i Eriksdalsbadet i helgen. Foto: Sacharias Källdén

De är Södermalms simhopp

I helgen avgörs nordiska mästerskapen i simhopp på Eriksdalsbadet. Linus Augustsén och Stella Lindqvist från Stockholmsklubben Neptun är uttagna att representera Sverige.

  • Publicerad 17:00, 5 dec 2019

För sju år sedan prövade Linus Augustsén från klubben Neptun simhopp för första gången. Nu representerar han, tillsammans med klubbkamraten Stella Lindqvist, Sverige när nordiska mästerskapen avgörs i nationalarenan Eriksdalsbadet i helgen.

– Det känns väldigt roligt, säger Linus som ska tävla i synkroniserade höga hopp.

Linus, som har flera medaljer och pallplatser på sin meritlista, går till vardags i andra ring på idrottsgymnasiet i Stockholm. Därtill tränar han simhopp sex dagar i veckan.

Att sporten har fått ett uppsving märker han helt klart av. Inte minst genom att allt fler hoppare syns vid hopptornen i Eriksdalsbadet, som är en av få platser i Stockholm där det går att träna simhopp.

– Simhopp är inte den största sporten, men den går framåt. Den senaste tiden har den, vad jag vet, blivit allt mer populär. Det är fler i de yngre nivåerna, fler som börjar och fler som tittar. Samtidigt blir hoppen svårare och svårare, säger Linus.

"Precis innan man ska hoppa är det alltid lite pirr i magen. Men då brukar jag tänka att jag redan står där och att det bara är att köra... Foto: Sacharias Källdén

"...sedan när man hoppat har det gått över", säger Linus. Foto: Sacharias Källdén

"Ska bli otroligt roligt"

Stella Lindqvist, som går i nian på Eriksdalsskolan, har samma bild.

– Det är fortfarande en ganska liten sport. Men det är helt klart fler som går nu än förut, säger hon.

Även Stella, som hoppat sedan hon var sju år gammal och har flera medaljer i bagaget, ska tävla i höga hopp. Det innebär hopp från nivåer på fem, sju och tio meter.

– Det ska bli otroligt roligt. Jag har tränat på som vanligt och förhoppningsvis kommer det ge resultat, säger hon.

Men trots alla tränings- och tävlingstimmar finns ändå en viss rädsla kvar hos dem båda varje gång de hoppar från trampolinerna.

– Det är en förtjusning blandad med rädsla. Det är läskigt varje gång, den rädslan sitter kvar. Men man vänjer sig också, säger Stella Lindqvist.

Linus håller med.

– Men det är också det jag gillar. Precis innan man ska hoppa är det alltid lite pirr i magen. Men då brukar jag tänka att jag redan står där och att det bara är att köra. Sedan när man hoppat har det gått över, säger han.

Både Stella och Linus tävlar i höga hopp. Foto: Sacharias Källdén

Rädslan finns till viss del alltid med inför varje hopp, även om träningstimmarna är många. Foto: Sacharias Källdén

Hoppade runt som liten

Att det blev just simhopp beror för både Stella och Linus mer på tillfälligheter än någon annat.

– När jag var liten hoppade jag runt väldigt mycket. Då tänkte mamma och pappa att simhopp kunde vara något. Och sedan dess har jag trånat, säger hon.

Även Linus började för att stilla sin rastlöshet.

– Jag ville hitta något att göra på fritiden och gick ett prova på-läger på sommarlovet. Efter det valde jag att börja och har fortsatt sedan dess.

Stella och Linus tränar alla dagar i veckan utom söndagar. Foto: Sacharias Källdén

Vem och var?

Linus Augustsen, 17, Enskede tävlar i synkroniserade höga hopp.

Stella Lindqvist, 15, Saltsjöbaden tävlar i höga hopp.

Båda tränar i klubben Neptun.

Nordiska mästerskapen hålls 6-8 december i Eriksdalsbadet i Stockhom.

Visa merVisa mindre