Systrar. Sara Hallonsten, från Enskede, och Agnes Ahlsén, från Vårberg, står bakom förlaget Systerkonspirationen som i dagarna ger ut sin första bok. Foto: Lisa Halldén

De är redo för dålig stämning

Sms som påminner om någon annans mammas födelsedag. Långa samtal om andras mående. Planering av middag, med bifogat ansvar för god stämning. Gemensamma nämnaren? Alla är det exempel på känslomässigt arbete, menar Vårbergsförlaget Systerkonspirationen som i dagarna kommer ut med en antologi på ämnet.

  • Publicerad 11:54, 7 mar 2019

"Hör du av dig till Sofie och frågar hur uppkörningen gick sen? Tror hon skulle bli glad om det kom från dig. <3"

Ett sms, skickat från en kvinna till sin partner, angående deras gemensamma dotter. Ingen stor grej, men ett tydligt exempel på när en kvinna tar ansvar för relationer och omsorg, menar Sara Hallonsten, ena delen i förlaget Systerkonspirationen.

– Känslomässigt arbete är tusen enskilda små situationer som inte riktigt räknas i stunden men som tillsammans blir en livstil att bry sig om andra och sätta andra i första rummet, säger hon.

Tillsammans med Systerkonspirationens andra del, Agnes Ahlsén, har hon samlat en rad exempel på dessa enskilda små situationer. I antologin Vem bryr sig? samlas de ibland i form av skärmdumpar från sms, som i exemplet ovan, ibland i dikter, serieteckningar eller längre texter.

– Vi gick ut med en efterlysning på berättelser om känslomässigt arbete. Och bidragen trillade in. Vi ville inte skrämma bort folk genom att tvinga in det i en mall, så vi tillät alla möjliga format, säger Agnes Ahlsén.

Boken vilar på tesen att kvinnor i mycket större utsträckning än män utför känslomässigt arbete. Och eftersom det är svårt att sätta fingret på jobbet som görs så går det också lätt under jämställdhetsradarn, menar Systerkonspirationen. Skulle man sätta en timlön på arbetet skulle många kvinnor få en rejäl löneförhöjning.

"Jag har killkompisar som varje år, månader i taget, försvinner ner i ett djupt killhål där de trots upprepade försök är omöjliga att få tag på. Sedan kryper de fram någon gång när isen har smält och låter mig förstå att de är redo att bli frågade hur de har mått", skriver Agnes Ahlsén i boken Vem bryr sig? Foto: Systerkonspirationen

– När jag bläddrar i boken känns det tungt, allt detta fantastiska som kvinnor gör. Samlat så här blir det tydligt vilken enorm börda det är, säger Sara Hallonsten.

Agnes Ahlsén håller med.

– Det blir utmattande när det är så skevt, när en part alltid tar hand om, men aldrig får samma uppbackning tillbaka.

Men omsorg om andra är fortfarande det finaste som finns, det är Systerkonspirationen noga med att poängtera. Det är inte fel att vilja ta hand om andra. Det som däremot är fel är det ojämlika förhållandet mellan vem som ger och vem som får ta emot omsorgen, menar de.

Den skeva fördelningen hoppas de att fler ska få syn på, för att förstå hur det känslomässiga arbetet kan ta sig uttryck och hur utmattande det kan vara. Men någon enkel lösning räknar de inte med.

– Vår bok kommer inte med svar på varför det ser ut så här och det är inte en instruktionsbok för män för hur man ska göra. Men vi tror på styrkan i igenkänning och på kvinnors berättelser. Och lösningen på problemet, det lär väl komma med patriarkatets fall, säger Agnes Ahlsén.

På internationella kvinnodagen är det officiell releasefest för Systerkonspirationens första bok. Sara Hallonsten och Agnes Ahlsén hoppas att många av de som bidragit med sina berättelser till boken kommer dyka upp på festen för att ta emot hyllningar. Foto: Lisa Halldén

Varför Systerkonspirationen?

"Konspirationer lockar oss. Det är det män är rädda för att vi sitter och gör, så då kan vi lika gärna vara tydliga med att det är det vi gör. Vi är systrar och vi vill samla fler systrar runt oss. Och det är också det som vår första bok är – Vem bryr sig? är en systerkonspiration"

Palla bry sig. Att ta hand om andra är fint men omsorgen måste bli mer jämlik, menar Systerkonspirationen i sin första bok. Foto: Systerkonspirationen