Framåt. Enköpingsborna Anders Eriksson och Arne Wåhlstedt är kuggar i ny välgörenhetsförening i Enköping. Foto: Fredrik Gustafsson

De är på jakt efter att hjälpa fler

Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.

  • Publicerad 11:42, 18 sep 2020

Det kan det handla om saker som många barn ser som självklarheter.

I slutet på förra året bildades en ny förening i Enköping. Dess syfte är att bedriva ideell verksamhet för barn och ungdomar med särskilda behov eller funktionsvariation, eller som behöver ekonomisk hjälp – Föreningen Victoria.

– Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt som är ordförande i styrelsen för den nybildade föreningen.

Startade på födelsedagsfest

Idén och själva förutsättningen till att föreningen kunde bildas var ett initiativ som togs av lokalentreprenörerna Henrik Andersson och Jan Eriksson.

När de förra året bjöd in till fest i samband med att de fyllde 40 respektive 50 år, tackade de vänligen men bestämt nej till presenter från gästerna.

Men den som ville fick gärna skänka en slant till det som skulle bli Föreningen Victoria. Det blev mer än några slantar. Duon fick in närmare 100 000 kronor.

Ett belopp som sedan matchades av Lions Enköping.

– Jag samlar in pengar till Lions genom att putsa fönster. Varje år har jag haft olika teman. När de drog igång det här så passade det så bra, så Lions beslöt sig för att stoppa in 100 000 i det här. Efter det blev jag också tillfrågad om jag ville bli ordförande för föreningen, säger Arne Wåhlstedt, som också är aktiv i Lions Enköping.

Gjorde första utdelning

I styrelsen ingår även Enköpingsborna Anders Eriksson och Ove Rickardsson. Och med 200 000 i kassan gjorde de alldeles nyligen sin första utdelning. Tanken är att det ska bli många fler.

– Vi får se hur mycket ansökningar vi får in och sen beror det ju också på hur mycket pengar vi får in, säger Anders Eriksson, styrelsens sekreterare.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Vi har precis kommit igång. Nu vill vi nå ut till så många som möjligt så att vi kan hjälpa fler, tillägger Arne Wåhlstedt.

Vad kan det tänkas bli för utdelningar?

– Det kan vara lite vad som helst. Många barn har aldrig haft chansen att till exempel gå på ett idrottsevenemang i Stockholm, eller på en konsert. Sådana resor kan det bli. I andra fall kan det handla om saker som många barn ser som självklarheter, säger Anders Eriksson, som till vardags arbetar på Enögla grundsärskola.

Föreningen Victoria

Information hur man ansöker och hur man kan skänka pengar till Föreningen Victoria finns på föreningens hemsida victoriaenkoping.se.

Livsfarliga larver upptäckta i vildsvinskött i Enköping

Nyheter Ovanliga och livsfarliga larver hittade i kött från skjutet vildsvin i Enköping. Fyndet är det första någonsin i Uppsala län. – Kan i värsta fall ha dödlig utgång, säger Bitte Ljungström.fredag 23/10 11:35

Enköpingsbor cyklar på gångbanor

Nyheter Många cyklar på trottoarer och gångbanor. En medborgare föreslår därför bättre skyltning.tisdag 20/10 10:23