strateger. Thomas Mileborn, Felicia Callmar och Karin Gibson är säkerhetsstrateger på Trygghetscenter i Märsta. Foto: Jens Kassnert

De är med och gör Sigtuna tryggare

Kriminalitet och otrygghet hänger oftast ihop. På Trygghetscentret i Märsta arbetar man dagligen med att göra Sigtuna till en säker och trygg kommun att leva i.

  • Publicerad 12:04, 21 apr 2021

Hur kan du engagera dig istället för att sprida på en negativ bild?

Sigtuna kommun har ändrat strategi gällande trygghetsarbetet i kommunen. Sedan två år tillbaka samarbetar olika enheter på ett helt annat sätt än tidigare. Mycket tack vare Trygghetscentret som ligger i Märsta centrum.

– Bara att vi har ett trygghetscenter är stort, det är det andra som finns i hela Sverige. Vårt ansvar är krisberedskap och civilt försvarsarbete. Vi jobbar med säkerhetsskydd och så har vi den brottsförebyggande delen, säger Thomas Mileborn som är chef på Trygghetscentret.

Här arbetar även Karin Gibson som säkerhetsstrateg. Hon är en av initiativtagarna till enhetens Instagramkonto "trygghetscentersigtuna" som snabbt fick över 1 000 följare.

– Om vi inte berättar vad vi gör eller att vi ser det alla andra ser tror många att vi inte gör något, säger Karin Gibson.

Blivit beskjutna

Ledorden är ärlighet och transparens och trygghetsenheten hymlar inte med att de vill ha bort kriminaliteten. Flera insatser har gjorts av kommunen i samverkan med polisen för att strama åt de kriminellas försörjningsvägar. Som en reaktion på det har bland annat Trygghetscentret attackerats genom en skjutning mot byggnaden.

– Även fast det kanske låter konstigt så ser vi det som ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll när vi får den motreaktionen. Och det är ju polisen som håller i insatserna och så sitter det en polisskylt på den här byggnaden eftersom Polisen är en del av Trygghetscenter, säger Karin Gibson.

Thomas Mileborn är medveten om att det kan kännas otryggt med bilbränder i området där man bor. Han menar att det enda sättet är att fortsätta jobba proaktivt och brottsförebyggande.

– Det här är en strid som rättssamhället inte kan förlora. Vi kan aldrig vika ner oss för att kriminella bränner bilar eller skjuter. Det kan bara finnas en vinnare i det här och det måste vara rättssamhället, säger han.

Mycket gnäll på Facebook

Ofta när något händer i kommunen skapas långa trådar på Facebook. Inte sällan figurerar gissningar och osanningar om händelser. Någon som kan uppfattas som en sanning efter ett tag.

– Många invånare sitter och skriver negativa och sura inlägg på sociala medier. Men då frågar jag, "vad kan du själv göra för att hjälpa till?" säger Karin Gibson.

Nu förbereder enheten inför valborgsmässoafton och skolavslutningen.

– Fältarna har kallat till mötech polisen har extrainsatser. Vi ser över vilka resurser vi har i de olika enheterna för att kunna vara så förberedda som möjligt, säger Karin Gibson.

Det här gör Trygghetscentret:

Vara spindeln i nätet när det kommer till trygghetsarbetet.

Trygghetsenheten består av fem personer som har olika ansvarsområden.

Utöver den finns bland annat väktare, polis, räddningstjänst och tillståndshandläggare, budget- och skuldrådgivare och kontaktcenter samlat under samma tak.

Enheten arbetar brottsförebyggande med allt från att få unga att inte vilja börja knarka. De fångar upp ungdomar redan i början på deras kriminella bana och försöker bryta negativa mönster.

Även arbete som att sätta upp belysning på mörka otrygga platser eller klippa buskage för att höja trygghetskänslan hos invånarna görs.

Visa merVisa mindre

Rapport: Färre smittade i Sigtuna

Nyheter Över 30 procent har vaccinerats Coronarestriktionerna kan lättas i början på juni - om smittspridningen fortsätter att minska. Så här ser coronasiffrorna ut i Sigtuna, enligt FHM.fredag 14/5 12:10

Rekordstor ökning av cykelstölder

Nyheter Elcykelstölder blir allt vanligare. Cykelstölderna i Sigtuna ökade med 62 procent under pandemiåret 2020 jämfört med året innan. Enligt polisens samordnare är största orsaken att allt fler Sigtunabor cyklar.onsdag 12/5 13:47

NHL-stjärnans burgare till Rosersport

Nyheter Restaurangkedjan Brödernas öppnar inom kort Hamburgerkedjan Brödernas, med den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad som delägare, öppnar upp i Rosersport.onsdag 12/5 11:00

Den blomstertid nu kommer – utan föräldrar

Nyheter Inga stora skolavslutningar för Sigtunas elever Sång, fest och storsamling på skolavslutningen. Det får vänta när Sigtunas grundskolor tar sommarlov.fredag 7/5 13:12