Sigtuna kommun har ändrat strategi gällande trygghetsarbetet i kommunen. Sedan två år tillbaka samarbetar olika enheter på ett helt annat sätt än tidigare. Mycket tack vare Trygghetscentret som ligger i Märsta centrum.

– Bara att vi har ett trygghetscenter är stort, det är det andra som finns i hela Sverige. Vårt ansvar är krisberedskap och civilt försvarsarbete. Vi jobbar med säkerhetsskydd och så har vi den brottsförebyggande delen, säger Thomas Mileborn som är chef på Trygghetscentret.

Här arbetar även Karin Gibson som säkerhetsstrateg. Hon är en av initiativtagarna till enhetens Instagramkonto "trygghetscentersigtuna" som snabbt fick över 1 000 följare.

– Om vi inte berättar vad vi gör eller att vi ser det alla andra ser tror många att vi inte gör något, säger Karin Gibson.

Blivit beskjutna

Ledorden är ärlighet och transparens och trygghetsenheten hymlar inte med att de vill ha bort kriminaliteten. Flera insatser har gjorts av kommunen i samverkan med polisen för att strama åt de kriminellas försörjningsvägar. Som en reaktion på det har bland annat Trygghetscentret attackerats genom en skjutning mot byggnaden.

– Även fast det kanske låter konstigt så ser vi det som ett kvitto på att vi jobbar åt rätt håll när vi får den motreaktionen. Och det är ju polisen som håller i insatserna och så sitter det en polisskylt på den här byggnaden eftersom Polisen är en del av Trygghetscenter, säger Karin Gibson.

Thomas Mileborn är medveten om att det kan kännas otryggt med bilbränder i området där man bor. Han menar att det enda sättet är att fortsätta jobba proaktivt och brottsförebyggande.

– Det här är en strid som rättssamhället inte kan förlora. Vi kan aldrig vika ner oss för att kriminella bränner bilar eller skjuter. Det kan bara finnas en vinnare i det här och det måste vara rättssamhället, säger han.

Mycket gnäll på Facebook

Ofta när något händer i kommunen skapas långa trådar på Facebook. Inte sällan figurerar gissningar och osanningar om händelser. Någon som kan uppfattas som en sanning efter ett tag.

– Många invånare sitter och skriver negativa och sura inlägg på sociala medier. Men då frågar jag, "vad kan du själv göra för att hjälpa till?" säger Karin Gibson.

Nu förbereder enheten inför valborgsmässoafton och skolavslutningen.

– Fältarna har kallat till mötech polisen har extrainsatser. Vi ser över vilka resurser vi har i de olika enheterna för att kunna vara så förberedda som möjligt, säger Karin Gibson.