Vistelsen på Djurö blir minst fyra månader för Eva, Ivan, Daniela, Emilia, Peter, Claudia och Ilona. Övriga familjen är kvar i Ecuador. Foto: Veronica Johansson

De är fast i stuga på fel sida jordklotet – får inte åka hem

Sedan början av mars splittrar coronaviruset familjen Bohman Gonçalves. Ena halvan i sommarstugan i Djurö, andra halvan i Ecuador – ett av länderna som har drabbats hårdast av covid-19. – Jag saknar min dotter, speciellt som situationen har varit så tuff där, säger Ilona Bohman.

  • Publicerad 11:00, 14 maj 2020

Doften av vitlök, kummin och hackad koriander fyller köket i den vinterbonade sommarstugan på Djurö kyrkväg. På övervåningen flockas fortfarande sju rullväskor i en vrå under snedtaket. De skulle inte vara här nu.

Väskhörnan på övervåningen börjar likna en permanent installation. Foto: Veronica Johansson

Kroppar övergivna på gatan

Överfulla sjukhus och kyrkogårdar, övergivna kroppar på gatan, en familj som begraver sin pappa på ett fält.

Det är vardagen för halva familjen Bohman i hemstaden Guayaquil. Och overkliga skräckscener i medier för den andra halvan – som är fast i sommarstugan på Djurö.

– Vi har vänner som insjuknat men klarat sig, säger Ilona.

Claudia och Daniela saknar pappan och maken Pepin hemma i Guayaquil. Samtidigt försöker de hitta en vardag i karantänen i Djurö. Foto: Veronica Johansson

”Aldrig mer steka strömming”

Köksgolvet i stugan är bara någon kvadratmeter och väggarna kan krypa påfrestande nära. Så nära att Eva härom kvällen vrålade att hon ”aldrig ska steka strömming mer” i hela sitt liv. 1,2 kilo räckte.

– När vi förstod att vi skulle vara här ett tag blev vi tvungna att sätta upp vissa regler. Man får bara vara en åt gången i köket och vi har en damtoa och en herrtoa, säger hon.

När veckorna i Djurö visar sig bli månader började Ilona och sonen Ivan renovera sjöstugan som varit obebodd i flera år. Foto: Veronica Johansson

”Har det bättre här”

Guayaquil med omkring 3 miljoner invånare är den stad i Latinamerika som drabbats hårdast av coronapandemin. Enbart de två första veckorna i april dog omkring 5 000 människor i staden, uppger borgmästaren Cynthia Viteri för The Guardian.

– Ingen av oss hade velat vara där då. Vi vet att vi har det mycket bättre här, säger Peter, 76.

Mammor och barn får dela rum i stugan – betydligt längre än vad de hade räknat med. Foto: Veronica Johansson

Gränsen stängdes

Han är svenskättling från Ecuador och träffade sin fru Eva när han var i Sverige och läste på veterinärhögskolan 1966. Året efter föddes dottern Ilona i Stockholm innan familjen flyttade till Ecuador. Men varje år har de återvänt till stugan på Djurö.

I år anlände de i början av mars: Peter, Eva, 74, döttrarna Ilona, 53 och Daniela, 45 samt barnbarnen Camilla, 22, Claudia, 20, Emilia, 17 och Ivan, 17.

Tanken var att de skulle återvända till Ecuador i slutet av samma månad för jobb och skolstart. Men den 16 mars stängde landet alla gränser.

Daniela och Peter håller upp Claudias målning av utsikten från stugan. ”Den är ju jättebra”, säger Daniela. Men Claudia är missnöjd och vill inte titta. Foto: Veronica Johansson

Saknar barn, hundar och katten

Ilonas dotter Camilla hade åkt hem tidigare och nu är familjen splittrad.

– Jag saknar henne. Det är tufft att vara ifrån henne speciellt som situationen varit så svår där, säger Ilona Bohman.

Pepin, Danielas make och pappa till Claudia och Emilia, är också kvar i Guayaquil.

– Jag saknar mina hundar, katten och såklart min man, säger Daniela.

Ordnade bredband i stugan

När semestertrippen förvandlades till långkarantän försvann charmen med stugans rustik. Dagen efter Ecuador stängde gränsen beställde familjen en bredbandsbox.

– Innan ville alla köra internetdelning på min telefon och den höll på att explodera, säger Eva.

– Nu har vi lättare för att hålla kontakt med vänner och familj och vi har till och med fått in Netflix, säger Ilona.

Claudia hoppas att kunna börja på konsthögskola i Madrid till hösten. Under tiden målar hon med akrylfärg på canvasduk. Här glider en uppblåsbar flamingo fram med djungeln i bakgrunden. Foto: Veronica Johansson

”Kan alla skyltar utantill”

Vardagen är begränsad. De cyklar och promenerar mycket.

Peter påstår att han kan alla skyltarna i Hamnskogen Eriksbergs naturreservat utantill.

Ilona och Ivan har börjat renovera sjöstugan där ingen bott på flera år. De har målat ett ett sovrum rosa, ett annat grått.

Claudia hoppas kunna läsa på konsthögskola i Madrid till hösten. Under tiden har hon försökt stilla Ivans hemlängtan genom att måla hans hund Stjärna med akrylfärg på canvasduk.

”Vill vara där och hjälpa till”

”När ditt land är ’i krig’ vill du vara där och hjälpa till. Inte fly undan och ha det bra i Sverige”, säger Peter. Foto: Veronica Johansson

I Ecuador har de dagliga dödstalen sjunkit. Emilia och Ivan har deltagit i distansundervisning via webben som än så länge är frivillig.

Peter har bokat en hemresa den 5 juli. Men ingen vet om det är möjligt att resa då.

Ecuadors utsatta situation gnager på hans samvete.

– När ditt land är ”i krig” vill du vara där och hjälpa till. Inte fly undan och ha det bra i Sverige.