"De är dumma om de inte lyssnar på oss"

Designdialog. Så kallas stadens nya taktik för att engagera medborgare i stadsutvecklingen. Först ut är det massiva projektet med 2 500 nya bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck.

  • Publicerad 10:02, 11 feb 2015

Föreningar och engagerade lokalbor har bjudits in till designdialogen. Det flummiga begreppet innebär rent konkret två stycken workshops.

Deltagarna ska på dessa träffar, under handledningen av konsulter från Nyréns arkitektkontor, mejsla fram förslag på hur de två söderorterna ska kunna utvecklas på bästa sätt genom nybyggnationerna.

– Det handlar om så mycket mer än att bara bygga hus. Vi ska hitta godbitarna i medborgarnas förslag. Vad som är mer eller mindre viktigt att tänka på när de här två förorterna ska utvecklas och växa, säger Jenny Brolin på exploateringskontoret.

Politiskt tryck

Hon säger att Stockholms politiker trycker på hårt om att få in medborgarna så tidigt som möjligt i sådana här processer. Politikerna specificerar dock inte exakt hur det ska gå till. Det är upp till tjänstemännen att lösa.

– Vi har stora förhoppningar på det här arbetssättet. Designdialogen är ett nytt spännande sätt att få in synpunkter och idéer från de boende, säger Jenny Brolin.

Den första workshoppen äger rum nu på torsdag på Skarpnäcks kulturhus. Del två blir i mars. Resultaten ställs därefter ut på ett vernissage. Efter det sammanställs en slutrapport av konsulterna.

Den ingår i det underlag som exploaterings- och stadsbyggnadskontoret använder sig av när de lägger fram sina förslag i det slutgiltiga samrådet. För detta inkasserar Nyréns arkitektkontor 350 000 kr av staden.

Ingen garanti att komma med

Jenny Brolin understryker att de inte garanterar att medborgarnas synpunkter får genomslag i vad som faktiskt planeras och byggs.

Bryr ni er om vad de boende tycker? Egentligen?
– Absolut! Det är jätteviktigt med deras synvinklar! Alla kommer inte att bli nöjda. Men det är viktigt att hitta en dialog.

Anders Engström driver Bagisbloggen. Han är en av de som deltar i designdialogen och han ser det som ett jättebra initiativ

– Det är aldrig negativt att lyssna på folket. Det fungerar inte om det bara kommer in massa arkitekter utifrån och bestämmer. Mina förhoppningar är att det ska komma fram många intressanta synpunkter ur det här, säger Anders Engström.

Hoppas på mer folk, färre bilar

Han säger att han är mycket positiv till att det byggs och att om det ska byggas tusentals nya bostäder "så är det omöjligt att inte stöta sig med någon".

– Men tjänstemännen är dumma i huvudet om de inte lyssnar på lokalborna. Samtidigt: om de som deltar i dialogen går in i det med förutsättningen "bygg ingenting!" så kan jag förstå att de ansvariga slutar lyssna. Min privata förhoppning är att det blir en stadsdel för människor, inte bilar.

Vad handlar det om?

2 500 nya bostäder i Skarpnäck/Bagarmossen. Ett förslag låg ute på samråd redan 2012. Sedan bestämde sig staden för att dra på ordentligt med fler byggen på ett större område. För att få med lokalbefolkningen redan från start engageras de i workshops i en så kallad designdialog.

Designdialogens deltagare:

Några av de som deltar:

Nätverket Skarpnäcks framtid

Bagisbloggen

Koloniträdgårdarna

Spårvägens FF

Ungdomsgårdarna

PRO

Kyrkans församlingar

Företagsföreningarna

Visa merVisa mindre