Martina Gramenius och Elina Moestam berättar att intresset för att träna med andra kvinnor varit oerhört stort. Foto: Läsarbild Agim Tamino Emmoth

De anordnar kampsportsläger för kvinnor: ”Enorm efterfrågan”

Martina Gramenius och Elina Moestam tränar båda brasiliansk jiu-jitsu och tävlar för landslaget. Efter ett stort antal förfrågningar håller de nu sitt tredje träningsläger för kvinnor. I helgen håller de hus i Jakobsberg.

  • Publicerad 16:30, 13 mar 2020

Martina Gramenius och Elina Moestam har båda svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu, BJJ. De är landslagsaktiva och har tagit medaljer i alla valörer på VM, EM och SM samt vid stora internationella tävlingar över hela världen. 

Sedan augusti 2019 har de arrangerat två träningsläger för kvinnor och i helgen hålls ett tredje i Poseidon Kampsportsakademis lokal i Jakobsberg.

– Intresset har varit superstort, vilket vi är så glada över. Det visade sig att det fanns en enorm efterfrågan från kvinnor som vill träna tillsammans, säger Martina Gramenius.

Kvinnor underrepresenterade

Förutom Sverige har deltagarna kommit från bland annat Norge, Tyskland, Polen och Nederländerna. Det är också stor spridning vad gäller åldrar, storlekar och erfarenhetsnivå.

– Kvinnor är kraftigt underrepresenterade i sporten och det är fantastiskt kul att få vara med och göra en insats för att främja kvinnlig BJJ. De flesta av oss tränar i princip bara med män, så det är väldigt annorlunda att få testa sina tekniker och sin fysik mot någon jämnstor, säger Martina Gramenius.

Har olika taktiker

I helgen kommer 50 deltagare att tränas av Martina och Elina. De beskriver sig själva som en bra duo eftersom de tävlar i olika viktklasser och har väldigt olika taktiker.

– Det är jättefint att kunna dela med oss av det vi gör och vi hoppas att vi kan dra ihop någonting snart igen, säger Martina Gramenius.

Fakta

Brasiliansk jiu-jitsu

  • Man börjar stående men större delen utgörs ofta av brottning.
  • Man använder sig inte av sparkar och slag utan fokuserar på ledlås och strypningar för att vinna över sin motståndare.
  • Om någon av deltagarna får sin motståndare att visa att denne ger upp genom en klapp i marken, har man vunnit. I annat fall vinner den som samlat ihop flest poäng.

Vad är det bästa med sporten? 

– Det är lite som att spela schack fast med kroppen. Det är en jätteklurig sport som tar lång tid att lära sig. Man blir aldrig uttråkad, lär sig någonting nytt hela tiden och det händer så mycket saker inom sporten i stort, säger Martina Gramenius.

Källa: Martina Gramenius
Visa merVisa mindre