Hedda Pärhänen och Luka Jovanovic ska presentera klassens förslag i EU-parlamentet den 27 november. Foto: Johanna Kämpe

De åker till EU-parlamentet för att presentera nya miljölagar

Kanske är det Greta Thunberg som har fått EU-parlamentet att vilja lyssna mer på unga? Den 27 november ska elever från tio medlemsländer presentera nya miljölagar för politikerna. Från Sverige kommer Farstaborna Hedda Pärhänen och Luka Jovanovic, som pluggar i Liljeholmen.

  • Publicerad 16:14, 6 nov 2019

Enligt EU:s klimatmål ska utsläppen i unionen minska med 40 procent till 2030. Men hur ska det gå till? Kanske har EU-parlamentarikerna tagit inspiration av Greta Thunberg, för den 27 november får unga från tio EU-länder berätta om förslag på nya miljölagar i parlamentet i Strasbourg.

Från Sverige åker niondeklassare från Novia engelska skolan i Liljeholmen.

– Ja, det är lite nervöst. Men det känns spännande också, säger Hedda Pärhänen från Farsta.

– Mest spännande, säger Luka Jovanovic, även han Farstabo.

Luka Jovanovic och Hedda Pärhänen åker till EU-parlamentet i Strasbourg i tre dagar för att presentera klassens miljöförslag.

Köttskatt och plaståtervinning

Exakt vad som händer på plats i parlamentet vet de inte ännu, men under hösten har de arbetat fram olika förslag på kommande lagar för att värna miljön. Flera av dem handlade om plast, hur köttkonsumtionen ska minska, återvinning och att fossila bränslen i kollektivtrafiken ska ersättas av el.

– Jag skrev om köttskatt. Att man beskattar kött, men sänker kostnaden för vegetariska substitut, säger Hedda Pärhänen.

– Jag skrev om vad man kan göra med plast efter att vi har använt det. Många länder i EU återvinner inte, jag vill försöka få andra länder att återvinna mer, säger Luka Jovanovic.

Fakta

EU:s klimatarbete

  • Utsläppen av växthusgaser ska minska stegvis fram till 2050.
  • EU ger stöd till FN:s arbete för ett nytt klimatavtal. Utvecklingsländer som drabbas av klimatförändringen får ersättning.
  • EU ser till att koldioxidsnål teknik utvecklas.
  • EU hjälper länder att förbättra sitt miljöarbete.
  • Handel med utsläppsrätter gör att utsläpp från flyg och industrier minskar.
Källa: Europeiska kommissionen
Visa merVisa mindre

Svårt att hitta nya lagar

Men att hitta sätt att förbättra miljöarbetet var inte helt lätt.

– Det var svårt att hitta lagar som inte redan finns. Det finns många lösningar redan, men som inte är kända och används, säger Luka Jovanovic.

Vad som händer med elevernas lagförslag efter att de presenterats i EU-parlamentet vet de inte, men förhoppningen är att politikerna ska påverkas.

– Jag hoppas att det har någon inverkan. Det är alltid bra att det uppmärksammas och att det inte bara kommer från politiker, säger Hedda Pärhänen.