De äger stans mäktigaste husbil

Den kamouflagefärgade bilen på Norrtullsgatan får vissa att tappa hakan, andra att gnissla tänder. Mitt i har träffat ägaren till Vasastans mest unika husbil. – Vissa snubblar på sig själva när de ser den, säger Per Fogelberg.

  • Publicerad 17:43, 23 aug 2017

Inklämd mellan Norrtullsgatans blänkande stadsjeepar och BMW:s står ett stycke försvarshistoria. En kamouflagefärgad terrängbil 131A från 1975. När Vasastadsbon Per Fogelberg fick chansen att köpa det gamla militärfordonet slog han till.

– Det är en fantastisk bil, säger han.

”Folk tappar hakan”

Bilen användes en gång i tiden som transportfordon inom Försvarsmakten. Numera är det mest färgen som påminner om svunna tider. Förutom radioantennerna på taket är all militär utrustning nedmonterad.

”Det går inte att hitta en bättre bil”, säger Per Fogelberg. Foto: Pekka Pääkkö

– Bilen är helt demilitariserad. Vi använder den för att campa, handla och allt möjligt. Det är vår vardagsbil, säger Per Fogelberg.

Utformningen, däremot, är allt annat än vardaglig. Efter 2,5 år har Per Fogelberg och sambon Christel Eldrim vant sig vid reaktioner från förbipasserande.

– Folk tappar hakan när de går förbi. Vissa snubblar nästan på sig själva. Andra tror att armén kommit till stan, säger Per Fogelberg.

Har vandaliserats

Även om de flesta reaktionerna är positiva händer det att uppståndelsen tar sig andra, otrevligare uttryck. Vid flera tillfällen har bilen utsatts för vandalisering.

– Folk har sparkat och klottrat på den. Det var då vi satte upp peacemärket och hjärtat på baksidan. För att visa att vi har ingenting med militären att göra, säger Per Fogelberg.

Det är svårt att tro att bilen använts i militära syften. Foto: Pekka Pääkkö

– Nu har vi pussmärken på rutorna istället, säger sambon Christel Eldrim.

Att äga en militärterrängbil har sina fördelar. Den 2,2 meter höga kärran kan köra obehindrat genom grålera och har en motor på 117 hästkrafter. Egenskaper som visat sig användbara under sommarens campingsemestrar.

Bilen har också använts för att rädda barnfamiljer undan översvämningar.

– Det spelar ingen roll hur terrängen ser ut. Vi tar oss fram överallt, säger Christel Eldrim.

Kylskåpet drivs av solceller

I ”baksätet” har de inrett med ett utfällbart matbord, en gasolspis och en 1.20-säng. I en liten lucka bakom passagerarsätet finns ett solcellsdrivet kylskåp.

”Köket” går att fälla ihop och förvaras på liten yta. Foto: Pekka Pääkkö

Här finns också utrustning för att sända amatörradio – en av Per Fogelbergs många intressen.

De tiotal antennerna som går att montera på taket fungerar som en backup när mobiltelefoni-nätet slås ut.

– När andra går runt och letar efter mobiltäckning sitter vi i bilen och tittar på Netflix, säger Christel Eldrim.

Bilen används då och då för att sända amatörradio. Foto: Pekka Pääkkö