Slottet på Storholmen, Villa Kassman i vinterskrud. 2011 fick slottet och alla andra byggnader på ön adress Ldingö Foto: arkivbild

De 10 viktigaste händelserna under 10-talet

Det har hänt ganska mycket på Lidingö under 10 talet. Här listar vi några av de största händelserna.

  • Publicerad 13:24, 19 dec 2019

1. 2010 – startskottet för Dalénum

Startskottet gick för att omvandla Dalénum från industriområde till nytt flashigt bostadsområde.  Under 10 -talet revs efterhand plåtbyggnaderna utmed vattnet och gav plats för kajpromenad och bostäder.

Mitt i träffade Betty A Bonnier som fick tycka till om Dalénumskrapan som just nu är under uppförande.

2. 2010 – egna laptops till eleverna

Skolans start mot ökad digitalisering började på allvar. Mer ett tecken i tiden än en stor händelse när eleverna på Hersby fick egna laptops i augusti 2010.

3. 2010 –  Ny kvinnojour öppnar på Lidingö

Kvinnojouren Kerstin grundades. Ett år senare etablerade jouren sig på Lidingö.  Grundaren heter Kerstin Hedén.

4. 2011 – Storholmen, en del av Lidingö

Lidingö utökade sitt territorium med 40 hektar när Storholmen blev en del av Lidingö stad i januari 2011. De 150 nya Lidingöborna välkomnades vid en ceremoni på nyårsdagen.

Nu när 20-talet gör entré får även Storholmsborna kollektivtrafik genom Sjövägen.

5. 2011 – Stormarknaderna gjorde entré

Första spadtaget för ett ICA Kvantum i Larsberg togs. Därmed fick stormaknaden Willys på andra sidan Södra Kungsvägen sällskap av ytterligare en matbutik av storformat.

 

6. 2013 – Ett gymnasium lades ner

Eleverna på Gångsätra gymnasium får ta sitt pick och pack och flytta till Hersby. Nu hörs röster för att Lidingö, med sina stora kullar från 00-talet trots allt skulle behöva två gymnasieskolor.

7. 2013 – Lidingöbanan byggs om

2013 -2015- Lidingöbanan fick en rejäl ansiktslyftning. Stationerna byggdes om, nya vagnar införskaffades och signalsystemet uppdaterades. Under byggtiden var banan avstängd.

8. 2014 – Lidingöloppet 50 år

Loppens lopp – Lidingöloppet fyllde 50 år. Jubileet firades med 30-km-spåret kantades av historiska tillbaka blickar, till exempel 70-talsdisco.

9. 2016 – Hejdå till tunnelbana

2016 hoppade Lidingö av de så kallade Sverigeförhandlingarna när staten och kommunerna förhandlade om bostäder och infrastruktur. Staten skulle investera i ny  – spårbunden – infrastruktur mot att kommunerna byggde bostäder. När Lidingö skulle tvingas bygga 8000 nya bostäder till 2035, menade staden att det var orimligt. Lidingö hoppade av förhandlingarna och tackade därmed nej till tunnelbana.

10. 2016 – Getternas år

Den ideella föreningen Get2Gether startades på Lidingö i början av 2016. Föreningens syfte är att sköta getter och med deras hjälp vårda naturen och hålla markerna öppna. Det blev också ett integrationsprojekt när Afghanska ungdomar hjälpte till att valla getterna.  Förutom medlemmarna i föreningen är ett stort antal frivilliga engagerade i projektet genom getskötsel och annat kring getterna. Ett annat syfte är att ha kul med getterna.  Till exempel är det möjligt att köpa en get som man sedan får namnge och hälsa på. Getyoga har blivit en dundersuccé på ön och föreningen anordnar massor av sociala aktiviteter.

 

11. 2017– Stadshuset byggs om

2017 påbörjades en stor ombyggnation av Stadshuset. Två år senare, hösten 2019 stod huset klart. Biblioteket flyttade hit, en nya restaurang slog upp portar och massvis av aktiviteter flyttade in i huset som ska vara Lidingöbornas eget hus och en självklar träffpunkt. Har det fungerat, tycker du?

Lidingös nya Stadshus. Huset har blivit ett allaktivitetshus för Lidingöbor.