David Thurfjell köpte cykeln och cykelvagnen för cirka ett år sedan och har cyklat till jobbet sedan dess. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

David ska sätta världsrekord i cykling

David Thurfjell från Hägersten ska se till att det sätts världsrekord i cykling. Tillsammans med cyklister över hela landet är målet 526 600 cyklade minuter på en dag.

  • Publicerad 16:30, 2 jun 2020

Den 3 juni är det Cykelns dag som firas över hela världen på FN:s initiativ. I Sverige har organisationen Svensk Cykling dragit igång ett världsrekordsförsök. Målet är att cyklister i Sverige var för sig ska cykla ett år, 525 600 minuter, under en dag.

En av dem som ska fira genom att slå rekord är David Thurfjell från Hägersten.

David cyklar till alla platser inom en två mils radie. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

Räknar med 60 minuter

David Thurfjell räknar med att cykla mellan 60-120 minuter den 3 juni.

– Jag tänkte ta ut grabben på en lång tur, säger David.

Här är David Thurfjell på väg att lämna sonen Carl i förskolan. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

– Det absolut bästa med att cykla är nog att ta ut min son på en cykeltur och höra hur han sitter i cykelkärran och sjunger eller skriker i nedförsbackar att han vill åka fortare, berättar David.

Minutrarna som cyklas registreras på Cykelns dags hemsida, cykelnsdag.se.

 Under coronapandemin har resandet med bil och kollektivtrafik minskat, medan antalet cyklister inte har minskat på motsvarande sätt. I stället rapporterar cykelhandlare och cykelverkstäder om fler kunder och mer jobb. 

 – Det är ett bevis på att fler tänker på hälsan och ser cykeln som en viktig investering för att få vardagen att gå ihop under coronapandemin. När fler cyklar förbättras luftkvaliteten och folkhälsan, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.