Nya visioner. Pandemiåret gav David Ritschard utrymme till att skapa ett nytt album. Foto: Johan Rönnow

David Ritschards nya album präglas av livet i söderort

Pandemipausen blev till ett kreativt år för Söderorts största countrystjärna. Nu är David Ritschard aktuell med nya albumet ”Blåbärskungen” med vidare musikaliska visioner än tidigare.

  • Publicerad 01:15, 1 okt 2021

… det är ju inte heller så att jag hittar på.

David Ritschard kunde ha suttit säkert i countrysadeln och fortsatt ridit ut på de svenska vägarna i solnedgången med albumet ”Brobrännaren” i packningen. Men det kom annat emellan.

– Jag spelade på Pustervik i Göteborg i slutet av februari 2020 och skulle spela i Malmö helgen efter. Men så kom pandemin. Jag bestämde på eget bevåg att ställa in resterande turné, berättar han, som fick se resterande artist-Sverige göra samma sak en vecka senare.

Inte planerad

I stället för att bli kreativt förlamad av den chock – och yrkesförbud för artister med entourage – som pandemin gav bestämde han sig för att genast börja jobba med uppföljaren till genombrottsalbumet från 2019.

Ett arbete där han skrev hälften av låtarna tillsammans med vännen Henric Hammarbäck, som själv albumdebuterar i höst under namnet H. Self.

– Egentligen var inte plattan planerad, förklarar David Ritschard om det som kommit att bli ”Blåbärskungen” som kommer 24 september.– Det är något slags countrysoul nu, som det fanns embryon till redan på den förra plattan. Men samtidigt med en tydlig röd tråd från vad jag gjort tidigare tror jag, så att det inte blir för apart.

Aktuell med nytt album

Namn: David Ritschard, 32 år.

Är: Sångare, musiker och låtskrivare.

Bor: Björkhagen.

Aktuell: Med singlar som ”Sockenplan revisited” och albumet ”Blåbärskungen” som läpptes den 24 september. Spelar på Debaser den 26 november.

Visa merVisa mindre

Våg av hybris

Med på albumet finns singlar som ”Sockenplan revisited”. Texterna präglas av att han bott i de södra förorterna i hela sitt liv och av jobben han haft. 

– De senaste sex åren har jag arbetat på Systembolaget vid Vita Bergen, dessförinnan var jag på Ica i Skarpnäck och innan dess var jag fruktmästare på Konsum i Kärrtorp dit jag kom efter att ha jobbat sex år på Willys i Skärholmen, säger han.

Han erkänner att han reds av en våg av hybris i januari 2020. Flitigt med spelningar skulle kanske göra att han en vacker dag fick chansen att fullt ut leva på sin musik. Att han skulle kunna säga ”Tack för allt” till halvtidsjobbet som rödvinsansvarig på Systembolaget på Folkungagatan.

– Det hade kunnat sluta i ett historiskt Ikaros-magplask för Brobrännaren. I dag är jag tacksam för min stabila halvtid på Monopolet, som dessutom inspirerat mitt skapande på flera nivåer.

Efterlängtad turné

Med sin countryanstrukna musik bjuder David Ritschard till stora känslor. Allt placerat i texter skildrande ett Sverige nära honom.

– Traditionell country är ju ledsna texter till glada melodier. Musik man både kan dansa och gråta till. En öppen ventil till allt jävla helvete.

Men är det självbiografiskt…? David Ritschard svarar diplomatiskt.

– Jag skulle nog begränsa mig från att berätta en bra historia om jag sa att det var så, då måste jag ju själv stå till svars för allt. Men det är ju inte heller så att jag hittar på.

Med albumets release väntar också – uppskjutna – spelningar. En smärre, efterlängtad turné i november.

– Efter några spelningar norröver 19–21 november spelar vi i Göteborg 24 november, på Debaser i Stockholm den 26 november som också blir en inofficiell releasespelning, och dagen efter är vi i Malmö.

Inspirerad. David Ritschards texter utspelar sig i närmiljö och i ett Sverige här och nu. Foto: Johan Rönnow