Lång process. Tre år har det tagit att åstadkomma solodebuten. "Jag är egen finansiär, så det kräver mycket lönearbete" säger David Ritschard. Foto: Sacharias Källdén

David Ritschard är gröna linjens egen Hank Williams

Björkhagenbon David Ritschard gör country på svenska om att vara full, pank och kär i Hammarbyhöjden. Med den kritikerrosade solodebuten Brobrännaren i ryggen spelar han i kväll på Bryggarsalen vid Odenplan.

  • Publicerad 08:44, 21 sep 2019

När vi ses på Tbilisis hörna vid Gullmarsplan har Söderorts egen Hank Williams keps på huvudet, och inte cowboyhatt som på omslaget till hans debut-LP. En liten besvikelse, ska erkännas.

– Det är inte så att jag tycker att det är obekvämt att bära cowboyhatt när jag är bland folk en lördagskväll, förklarar David Ritschard.

– Samtidigt har jag inget behov av att synas, och cowboyhatt är inget ödmjukt plagg någonstans!

I den uppmärksamhet som David fått på sistone spelar klädseln åtminstone delvis en roll. Hans utstyrsel bestående av träningsoverall, skjorta, slips och cowboyhatt blev nämligen hyllad av DN-skribenten Po Tidholm efter en spelning på Mosebacke i somras.

Levt hela livet söder om stan

Det blev i och för sig musiken också; svenskspråkig country som inte skäms för sin Söderortsromantik. Ett av alstren på nya plattan, Hammarbyhöjden Revisited, omfamnar känslan av att vara "pank, full och kär" i ... just det, Hammarbyhöjden.

Inte så förvånande när upphovsmannen har bakgrund i ett band med namnet The Green Line Travelers.

– Hela mitt liv har jag levt söder om stan, och hela mitt vuxna liv här kring Årsta, Enskede och Johanneshov. Då blir det väl så att man identifierar sig med Söderort. Visst är det fint även i Hagalund och Sundbyberg, men själv är jag nästan aldrig där. Jag rör mig sällan norr om Medborgarplatsen, säger David Ritschard.

En sällsynt kärlekshistoria

Hammarby Revisited må vara inspelad för solo-LP:n, men faktum är att David skrev den redan 2011 och har tidigare lirat den med sitt mångåriga bluegrassband Spinning Jennies.

– Låten handlar om min flickvän Agnes. Hon spelar fiol och var med i bandet redan innan vi blev ihop. Hon spelade i flera år utan att veta att låten handlade om henne, säger David.

För snart två år sedan flyttade han och Agnes till Björkhagen, efter att ha bott sju år i Dalen, och lagom till pingst har paret bokat in sig i Katarina kyrka. En kärlekshistoria som slutar gott, ett sällsynt inslag i den dystra countryn.

Annars är det just genrens inslag av självömkan, jämmer och elände som alltid tilltalat David. Som tonåring fann han det då nya intresset pinsamt, och med viss rätta. Countrymusik har ju fått tampas med ett ganska risigt rykte i Sverige.

Erfaren. Trots sina många år i branschen kom solodebuten först i somras. "Jag tycker om kollektiv, det är en stor grej att släppa i eget namn", säger David Ritschard. Foto: Sacharias Källdén

Svenska låttexter. "Jag är väldigt dålig på engelska för min generation" förklarar David Ritschard sitt val att sjunga på svenska. Foto: Sacharias Källdén

Samtidigt tycker David att saker och ting har ändrats med åren: en ny generation har upptäckt musikstilen, och det är inte längre lika självklart att avfärda country som töntigt. När det gäller turnerandet är det framför allt de lite mindre städerna David framhåller som föredömen.

– Jag gillar att komma till bruksorter och uppträda. När jag var i Tranås var det fullsatt, de kanske inte är lika bortskämda där som i Stockholm, Malmö och Göteborg där det kan vara tre evenemang på en dag och allt är gratis.

Innebär det att storstadsbor riskerar att bli smalare och mer inskränkta i sitt musiklyssnande?

– Ja, paradoxalt nog får man nog möta en större musikalisk bredd på mindre orter, där de liksom får ta det som kommer dit.

Ska dra ner på vin och ostbröd

Annat ljud i skällan är det på Systembolaget på Folkungagatan, där David jobbar 80 procent. Entusiasmen är stor bland kunder som börjat lägga märke till hans nuna på affischer på stan, och enligt David har responsen från dem som hört musiken varit "jättefin".

Till hösten går han därför ner till att jobba 50 procent, för att kunna fokusera ännu mer på sin gröna linjen-country.

– Det blir till att dra ner lite på vin och ostbröd, men det är en smäll jag får ta. Man måste smida medan det glöder!