David mot Goliat i striden om Vallentunas kakmonster

Fikasugna Vallentunabor har fått ännu ett ställe att gå till. I Kulturhuset, snett emot Stenugnsbageriet, har uppstickaren Café Form just öppnat. Därmed blåser det upp till strid om kakkunderna från varsin sida om Allévägen.

  • Publicerad 12:06, 20 aug 2019

För hur mycket bakverk kan man egentligen sälja till Vallentunaborna? Hur stor är kundkakan?

Maria Mützell och Liisi Guilotte tror att den är stor nog att räcka till både deras nyöppnade Café Form och till Stenugnsbageriet.

Olof Jönsson. Arkivbild

Och på Stenugnsbageriet välkomnar delägaren Olof Jönsson sin nya konkurrent.

– Jag tycker bara det känns bra. Centrum behöver bli mer levande och allt som kan bidra till det är positivt. Kortsiktigt kanske vi tappar lite grann men långsiktigt är vi nog båda vinnare.

På Café Form bakar Liise Guilotte kakor och andra bakverk med hembakad prägel. Inriktningen är ekologisk och de försöker att köpa in så mycket närproducerade råvaror som möjligt, till exempel ägg från Tarby gård.

Brödugn

– Det finns de som undrat ”hur ska det gå”, skrattar Maria Mützell. Men jag tror inte vi blir någon jättestor konkurrent eftersom vi ligger i Kulturhuset och får ett lite annat klientel. Stenugnsbageriet har jobbat upp ett bra rykte. De har eget bageri. Vi kan baka kakor men inte bröd.

Just ugnen hör till det som skiljer dem åt. För någon riktig brödugn finns inte på Café Form, även om de har tillgång till ett storkök. Därför kan de inte baka lika maffiga limpor som Stenugnsbageriet. Där är också rutinen större, de har sedan tio år en väl inarbetad kundkrets.

– Jag tror att vårt starkaste kort är produkterna. Vi håller hög kvalité, säger Olof Jönsson.

Maria Mützell och Liisi Guilotte på Café Form i Kulturhuset.

Maria Müntzell och Liisi Guilottes verksamhet är än så länge liten. Men den ska växa. Dels tar de över kafét på Vallentuna gymnasium, dels ska de börja med catering. Den här veckan börjar de också sälja lättare soppluncher.

Kaffebröd

– Men brödet i mackorna bakar vi själva. Vi gör allting från grunden. Liisi är mycket för det. Allt är hemlagat, inga halvfabrikat, säger Maria Mützell.

Och när det gäller kaffebröd verkar det finnas ganska gott om plats i Vallentunabornas magar.

– Det är faktiskt det som ökar mest hos oss, säger Olof Jönsson.