Initiativtagare. David Griff har startat Facebook-gruppen "Nattvandring Vasastan". Foto: Mimmi Epstein

David fick fart på föräldrarna i Vasastan

Från noll till 165 potentiella nattvandrare på en vecka. Nu ska engagerade föräldrar i Vasastan ge sig ut på gatorna för att finnas där för ungdomarna.

  • Publicerad 15:10, 14 maj 2021

Det är kul att se vilket genomslag en artikel kan ha.

I januari togs 50 personer av polisen för drogrelaterade brott på tio dagar, bara på Odenplan. Sedan dess har polisen förstärkt sin närvaro där.

Nu kommer det varmare vädret, vilket gör att fler unga är ute och festar. Men antalet organiserade nattvandrare har varit noll i flera år, något Mitt i Vasastan nyligen skrev om.

En av dem som lade märke till artikeln var David Griff, som själv har två tonåringar hemma. Han startade därefter gruppen "Nattvandring Vasastan" som på bara en vecka fick 165 medlemmar.

– Jag tänkte "hur svårt kan det vara?" och startade gruppen. Det visade sig att intresset var stort, och jag har fått hur många "tummen upp" som helst, säger David Griff.

Inga nattvandrande föräldrar i Vasastan

Han har nu kontakt med stiftelsen nattvandring.nu som har försett den nystartade gruppen med ett start-kit bestående av västar, ficklampor och loggböcker.

– Tanken är att vi ska förena nytta med nöje. Man får motion, nya bekanta och så gör man något för ungdomarna, säger David Griff.

– Jag gör också det här för att jag vill veta hur det ser ut i parkerna och på gatorna. Vi ska inte leka poliser och är inget medborgargarde. Meningen är att vi ska vara trygga vuxna som finns där och som man kan prata med. Ett gäng sunda och nyktra personer som är ute och går på gatan. Vi har inga befogenheter att ta, eller hälla ut, droger och alkohol, men kommer att ha en dialog med fältare och polis.

I tisdags hade de sitt första möte.

– Det känns som att vi kommer igång i en bra tid nu när det är varmare väder och avslutningar väntar.

Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm, ser positivt på den nyskapade nattvandrargruppen.

– Verkligen! Vi ser fram emot att ha kontakt med dem, likt vi har med fältarna, till exempel om vilka platser där det är extra oroligt. Fler aktiva föräldrar skapar ökad trygghet för både ungdomar och allmänheten, säger han.

– Det är kul att se vilket genomslag en artikel kan ha. Jag vet faktiskt inte när det fanns nattvandrare i Vasastan senast.