Promenadvana. David och hans labradoodle Honey har besökt alla Järfällas 25 naturpärlor det senaste året. Foto: Mikael Andersson

David är proffs på Järfällas natur

Under nästan ett år har David Hellqvist på sina skollov besökt alla 25 platser i kommunens guide "Järfällas naturpärlor". Här tipsar han om hur man kan tänka om man vill komma ut mer, och vilken av platserna som är hans favorit.

  • Publicerad 13:03, 15 maj 2020

Det går faktiskt att ha sightseeing på hemmaplan.

"Förra sommaren promenerade jag i skogen och vid en informationstavla hittade jag en guide till 25 naturpärlor i Järfälla. Jag blev intresserad eftersom det fanns flera platser jag inte hade varit på.

Jag bestämde mig för att dela upp platserna i åtta utflykter, vissa kunde jag gå till och till andra behövde jag åka buss. Utflykterna gjorde jag på sommarlovet, höstlovet, jullovet och slutligen nu på påsklovet, så det har tagit nästan ett år.

Några av utflykterna jag gjorde på vintern hade nog varit mysigare på sommaren. Men jag hade alltid med mig min labradoodle Honey, hon älskar långpromenader och tackar aldrig nej till att gå ut.

Min favorit av naturpärlorna är Gåseborg i Viksjö. Jag har varit här tidigare också, det är så vacker utsikt. Här kan man koppla av, och så finns det även ett häftigt fornminne, den gamla borgen.

Vi brukar resa mycket i familjen, men det går faktiskt att ha sightseeing på hemmaplan, det är lätt att man glömmer det. Mitt tips till den som inte brukar vara ute så mycket är att hitta kartor så man vet vart man ska gå. Det blir också lättare att gå ut om man har hund, då måste man ju ut.

Jag tycker man ska testa att besöka nya platser, det kanske är värt att åka buss dit när man väl kommer fram. Järfälla har så mycket natur, det är verkligen en möjlighet som vi ska vara tacksamma för.

På våren är det extra härligt att vara ute i skogen. Om man promenerar varje helg kan man tydligt se förändringarna i naturen och hur det växer.

Nu har jag besökt alla 25 naturpärlor, och i sommar får jag se om jag testar naturpärlor i någon annan kommun. Men självklart kan man besöka pärlorna igen, de finns ju alltid kvar."

Om David

Namn: David Hellqvist

Ålder: 15

Bor: Västra Jakobsberg

Fyra snabba frågor:

Vår/Höst

Skog/Berg

Skoskav/Myggbett

Vandring i Järfälla/Vandring i fjällen (eftersom jag inte upptäckt fjällen än)

Visa merVisa mindre

25 naturpärlor

Järfälla kommun har släppt en guide till 25 av kommunens naturpärlor, med information om djur- och växtlivet och platsernas historia. Guiden finns både i tryckt form utplacerad vid informationstavlor i naturreservaten och på biblioteken. Den finns även att läsa digitalt på kommunens hemsida.