Många föräldrar fick märkliga meddelanden från Skola24 på torsdagen. Foto: Pekka Pääkkö

Datahaveri på Skola24 – föräldrar informerades om fel barn

Det uppstod ett fel i Skola24 under torsdagsmorgonen. Många föräldrar fick frånvaromeddelande angående andras barn. – Det är oerhört olyckligt, säger Anna Hyensjö, IT- och kommunikationschef.

  • Publicerad 15:12, 6 feb 2020

Många föräldrar till skolbarn i Huddinge blev förvirrade på torsdagen. De fick nämligen konstiga meddelanden från Skola24 om ”fel” barn.

I den lokala Facebookgruppen skriver föräldrar om att de fått frånvaromeddelande angående andras barn eller fått veta att de inte är behöriga att sjukanmäla sitt eget. En mamma skriver att hon fått meddelande om att hon inte längre har behörighet att se sin sons konto då han är myndig. ”Han fyller snart 9” skriver mamman.

Orsaken var ett datahaveri.

När vi skulle göra den veckovisa uppdateringen av nya vårdnadshavare klev den mänskliga faktorn in och en rad flyttades.

Anna Hyensjö, IT- och kommunikationschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

– När vi skulle göra den veckovisa uppdateringen av nya vårdnadshavare klev den mänskliga faktorn in och en rad flyttades. Helt plötsligt var det inte rätt vårdnadshavare till rätt barn, säger Anna Hyensjö, IT- och kommunikationschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Alla fick ett automatmeddelande

Felet upptäcktes relativt snabbt och var helt åtgärdat efter 45 minuter.

– Sedan fick alla ett automatmeddelande att det skett en justering av uppgifterna, säger Anna Hyensjö.

Hur många drabbades?

– Det vet jag inte.

Hur kunde det här hända?

– Det är oerhört olyckligt och vi ser mycket allvarligt på det. Detta är något som inte ska hända, men det gjorde det. Vi ser över våra rutiner och jobbar för att digitalisera processen för att minimera risken för fel.

Händelsen kommer att anmälas till datainspektionen. Barn med skyddade personuppgifter hanteras på ett särskilt sett och deras uppgifter har inte skickats ut.

– Den som har synpunkter kan vända sig till kommunens dataskyddsombud. Vi kommer att informera om hur man gör på kommunens hemsida, säger Anna Hyensjö..