Boule. "För jäklig" tycker Per Hedenström om beslutet som väckt besvikelse bland medlemmarna i pensionärsföreningen. Foto: Privat/Margaretha Sundström

Dassdrömmar vid bouleplan spolas – för tillfället

SPF Seniorerna har i åratal slagits för tillgång till en toalett när de lirar boule. Kampen har förts vidare i tekniska nämnden, men där blev det stopp för dassdrömmarna.

  • Publicerad 17:01, 4 nov 2020

Jag tycker att det är skandal att kommunen inte kan fixa det här

Tre gånger i veckan möts vännerna i pensionärsföreningen på boulebanorna i Jakobsberg. Matcherna kan pågå i flera timmar, vilket av naturliga skäl kräver sina pauser.

Fram till för tre år sedan kunde föreningen nyttja den intilliggande Vattmyraskolans toalett, men sedan nya bestämmelser dök upp får de inte längre det. Därmed har boulegänget inte längre någonstans att lätta på trycket, enligt föreningens friskvårdssamordnare Per Hedenström.

– Det ökar otryggheten, man tänker ”bara jag inte blir nödig”. Har man en dag när man vet att man inte vågar gå på grund av magen så kommer man inte, säger han.

Populär umgängesform

Oftast kommer runt 15 till 20 personer till bouleträffarna. Eftersom det är lätt att hålla avstånd utomhus har siffran stått sig i pandemin, när många andra evenemang har ställts in eller satts på vänt.

Många av dem som deltar i träffarna är ensamstående, säger Per Hedenström. Han menar att boulen ger ett socialt sammanhang.

– Folk är på jättegott humör, det här är viktigt för dem.

Ordförande. Marcus Gry (M) håller i klubban i tekniska nämnden. Foto: Moderaterna

Föreningen har haft kontakt med Socialdemokraterna, som tillsammans med Miljöpartiet lyfte frågan i tekniska nämnden den 22 oktober. Ärendet gick ut på att utreda möjligheterna för en mobil tillgänglighetsanpassad toalett, men avslogs.

– Det finns ingen VA på plats och det är svårt att få till total tillgänglighet utan vatten, säger nämndens ordförande Marcus Gry (M).

Per Hedenström å sin sida menar att en vattentoalett aldrig har varit något krav; en bajamaja går lika bra och föreningens medlemmar kan vara med och sponsra.

– Jag tycker att det är skandal att kommunen inte kan fixa det här, säger han.

"Knepigare" med bajamaja

Enligt Marcus Gry kan man visserligen ställa ut en bajamaja vid boulebanorna, men tillgänglighetsaspekten hos en sådan är "knepigare" än om det vore en vattenklosett.

– Och om vi tillgodoser behovet där behöver vi kanske också beakta andra platser där det vore lämpligt med en liknande facilitet.

Han tycker dock att frågan är lovvärd och säger sig vilja titta djupare och bredare på den. När det arbetet kan vara klart vågar han inte svara på, men ...

– Skulle vi landa i en bedömning att det här är den mest tillämpliga platsen är det inte alls omöjligt att det resulterar i en toalett.

För dyrt med bajamaja vid boulebanan

Först till 13 vinner

Boule spelas på grus i tre varianter: trippel där varje spelare har två klot, samt dubbel och singel där spelarna har tre klot vardera.

Kloten är av metall och kastas mot en liten målkula som kallas "lillen".

Man får poäng för varje klot som placerar sig närmare lillen än motståndarnas bästa klot.

Först till 13 poäng vinner.

Boule introducerades i Sverige på 1940-talet av invandrade fransmän.

Även om boule brukar beskrivas som en fransk sport har man i Egypten hittat liknande klot som går att härleda till 4 000-talet f.Kr.

Källa: Svenska Bouleförbundet

Visa merVisa mindre