Grönt är skönt. Inget att oroa sig för, hälsar Norrenergi vars insats förra tisdagen fick Bällstaån att anta en tämligen oortodox nyans på förmiddagen. Så här såg vattnet ut i höjd med Ågatan. Foto: Anki Appelblad/Läsarbild

Därför var vattnet grönt i Bällstaån

"Så ska väl ändå inte vattnet se ut?" För en ovetande som passerade Bällstaån förra veckan var det lätt att tänka så.

  • Publicerad 23:15, 22 apr 2022

På den annars så vita tisdagen före påsk gav sig en grön färgton till känna i Bällstaån på förmiddagen.

Inför händelsen hade Norrenergi informerat på sin hemsida om vad som väntade. Det hindrade inte den gröna färgen från att uppmärksammas i såväl Mitt i:s tipskorg som den lokala Facebook-gruppen.

Inget farligt

Lyckligtvis rörde det sig inte om något lömskt, kemiskt läckage. Ämnet i fråga heter pyranin och är helt ofarligt.

– Det finns alltid i vårt fjärrvärmevatten och det är något som de flesta fjärrvärmebolag använder, säger Monica Vilhelmson, pressansvarig på Norrenergi.

Att det tog sig ut i ån just denna dag berodde på att Norrenergi anslöt en ny kund till fjärrvärmenätet.

– Man måste tömma ledningen, koppla in den nya kunden på ledningen och därefter fylla på med nytt vatten, säger Monica Vilhelmson.

Åtgärden innebar även att leverans av värme och varmvatten fick pausas. Avbrottet gällde ett antal fastigheter på Brommasidan av ån.

"Jättebra att man förstår"

Den gröna historien blev dock kortvarig. Senare samma eftermiddag var det svårt för en lekman att tyda några spår av pyranin i vattnet.

– Det är jättebra att man förstår att det inte är farligt men också att man reagerar om man ser grönt vatten någonstans. Då är vi tacksamma om man hör av sig till oss eftersom det kan röra sig om en läcka, säger Monica Vilhelmson.

Pyranin

Pyranin är ett luktfritt natriumsalt som använs i bland annat diskmedel, godis och schampo. Det används för att färga vattnet grönt så att fjärrvärmeläckage kan upptäckas.

Ämnet är godkänt av Livsmedelsverket och färgar inte av sig på textilier, hud eller hår.

Källa: Eon

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15