Stockholm noire. Foto: Mostphotos

Därför utspelar sig så många deckare i Stockholm

Deckare berättar om mer än bara mord och blod. – Romanerna är tveklöst det nya sättet att skildra Stockholm på, säger Nils Scherman i Svenska Deckarakademin.

  • Publicerad 04:58, 30 jun 2020

Deckarförfattare älskar Stockholm. Och de älskar att placera bestialiska mord här.

Liza Marklund dödade en man genom att spränga Sätrahallen i sin roman Sprängaren från 1998 medan Maj Sjöwall & Per Wahlöö tog livet av en polis på Sabbatsbergs sjukhus i Den vedervärdiga mannen från Säffle.

Även Stockholms vackra skärgård fungerar bra som fond för hemskheter, som i Viveca Stens roman I de lugnaste vatten från 2009 där en kropp hittas i ett fiskenät.

Är deckare det nya sättet att skildra Stockholms län på?

– I romanform är svaret tveklöst ja. Deckaren har alltid varit mån om bra miljöbeskrivningar, säger Nils Scherman, styrelseledamot i Svenska Deckarakademin.

Nils Scherman har läst många deckare. Foto: Bo Lundin

Han har läst många deckare i sitt liv och tror inte att det är något särskilt med Stockholm som lockar fram blodtörsten hos svenska deckarförfattare.

Jag tror att det mest beror på att det är den största staden i Sverige. Det finns många typer av brottslighet. Här finns både flest innevånare och flest författare. Även de flesta stora förlag ligger här, säger han.

Deckarlitteratur dominerar

Förra året gavs nästan 300 deckare ut i Sverige.

Varför älskar vi deckare så mycket då?

– Sverige är ett fredligt land där det inte sker så många brott. I länder där brottsligheten är högre så säljer inte deckare lika bra. I deckarna är det mycket fokus på seriemördare och det har vi få av i Sverige. Så böckerna blir en verklighetsflykt och intresset lär fortsätta i oändlighet, säger Nils Scherman.

Fakta

Så skrivs en bra deckare

En skickligt författare som kan ge läsaren en bra och verklig historia. Det ska vara människor läsaren kan möta på gatan och miljöer som känns trovärdiga och som läsaren kan känna igen sig i. Fiktivt men ändå på riktigt.

Viktigt med ett bra språk även om gränser suddats ut för hur man får skriva deckare. Många drömmer om att bli deckarförfattare men det är svårt att att nå den drömmen utan ett öga för språk och gestaltning.

Starka rollfigurer är A och O. Personer som kan vara någon du känner eller möter på gatan. En person men en intressant berättelse som läsaren bara måste följa.

Källa: Svenska Deckarakademin
Visa merVisa mindre

Utländskt intresse för deckare

Att Stockholm kryllar av fiktiva mordplatser märks inte bara mellan pärmarna utan även på stan. Alltså i den verkliga staden.

Folk vill besöka vissa adresser, nästan i hopp om att någon av karaktärerna ska komma ut genom dörren

Elisabeth Daude, leder litteraturvandringar

Elisabeth Daude har lett vandringar för deckarturister i Stockholm sedan 2008.

– Jag har hållit visningar för människor från hela världen. De fascineras av vårt samhälle. Att man hört om ett land som är relativt progressivt och idylliskt. När mord och våld då beskrivs i Sverige blir det extra intressant, säger hon.

Realism ett vinnande koncept

Enligt Elisabeth Daude skrivs deckare med vardagsrealism, där rollfigurer är fiktiva men ändå verkliga – vilket är ett vinnande koncept.

– Folk vill besöka vissa adresser, nästan i hopp om att någon av karaktärerna ska komma ut genom dörren. Det är en konst att plocka in sådant som inte kan hända och få det att kännas verkligt. Det lyckas svenska författare med, säger hon.

Fakta

Deckare på film

I dag är det vanligt att välskrivna deckarböcker blir film eller tv-serier.

Framför allt slår polisromaner och flera har blivit tv-serier. Ett exempel är berättelserna om poliskommissarien Martin Beck, där filmerna blivit fler än vad det finns böcker.

Alla serier och filmer som skildrar deckarlitteratur följer inte alltid böckerna utan nya manus skrivs.

Ofta kan försäljning av deckarböcker få en nytändning i och med att litteraturen filmatiseras.

Källa: Svenska Deckarakademin
Visa merVisa mindre