Göteborgskrögaren Mattias Jakob och hans bror släpper Stockholm efter beslutet. Foto: Hampus Jarnlo/Linda Gren

Därför tvingas populära krogar stänga akut

Ägarbyte och renovering är informationen som krogkedjan själv har kommunicerat. Men här är sanningen bakom Ölstugan Tullens plötsliga beslut att bomma igen i veckan – både på Kungsholmen och Södermalm.

  • Publicerad 15:04, 3 mar 2020

Många förbipasserande har reagerat på att Ölstugan Tullen helt plötsligt stängde sina två krogar i veckan – både vid Kungsholmstorg och Hornstull. Båda lokalernas fönster har klätts i papp och på dörrarna står det att de stängt på grund av ägarbyte. Samtidigt meddelar krogkedjan på sin Facebooksida att man har stängt på grund av renovering.

Bröderna Mattias och Andreas Jakob, som även äger moderbolaget Meyrem Jakob AB och ytterligare nio ölhak i Göteborg, har haft stora ekonomiska brister i ett flertal av bolagen vilket har lett till skulder, konkurser, varningar och senast en långlivad rättslig process.

I april 2019 tog socialförvaltningen i Stockholms stad beslutet att dra in serveringstillståndet för krogarna Ölstugan Tullen i Hornstull och vid Kungsholmstorg på grund av "allvarliga revisorsanmärkningar" och "misskötsamhet av förvaltning och styrning”. Det handlar bland annat om en upptaxering på 416 000 kronor som upptäcktes av Skatteverket 2018.

"Handlar om gamla grejer"

Beslutet överklagades av bröderna. De hävdar att bristerna började efter att man hyrde in en extern bokföringsbyrå men att man nu har åtgärdat de problem som uppstått.

– Det som ligger till grund för de misstag som gjordes handlar om gamla grejer. Personen som hade hand om vår redovisning dog mitt i bokföringen, vilket skapade förseningar, säger Mattias Jakob.

I september 2019 beslutade förvaltningsrätten att bifalla krögarbrödernas överklagan och upphäva stadens beslut att dra in alkoholtillståndet. Istället nöjde sig domstolen med en varning till bolaget.

Men glädjen blev kortvarig för bröderna. Staden drog vidare fallet till kammarrätten som den 19 februari i år upphävde förvaltningsrättens dom. Kammarrätten slår fast att serveringstillstånden för båda Stockholmskrogarna ska återkallas på grund av att de ekonomiska bristerna inte bara kan skyllas på den externa bokföringsbyrån utan ytterst är styrelsens ansvar.

Liten chans till ny prövning

En dryg vecka senare, den 27 februari, kom även beslutet att inhibitionstid inte längre gäller, vilket betyder att man med omedelbar verkan var tvungen att sluta servera alkohol.

– Det känns väldigt tungt och tråkigt, givetvis tycker vi inte att det är rätt men domen har fallit och det finns inte så mycket att göra åt saken, säger Mattias Jakob.

Krögarbröderna har trots det överklagat kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen. Men där krävs det prövningstillstånd för att ärendet överhuvudtaget ska tas upp. Utsikterna för att det ska ske bedöms som mycket små, enligt Carina Cutlip på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Därför har Mattias Jakob och hans bror nu beslutat sig för att sälja sina Stockholmskrogar.

– Efter kammarrättsbelutet kommer det att bli ett ägarbyte.