ALDRIG ENSAM. Nu behöver ingen känna sig ensam som väntar på bussen vid Apoteksskogens busshållplats vid Väsbyvägen. Sedan bilden togs har skulpturerna oljats in. Foto: Susann Laestander

Därför står trägubbar och väntar på bussen i Väsby

Vid hållplatsen Apoteksskogen står en gubbe med keps och en kvinna i lång kjol och väntar på bussen. Men väntan kan bli lång. De är nämligen i trä, skulpterade med motorsåg.

  • Publicerad 07:15, 22 jun 2019

I stället för blomkrukor som kostar en massa och där man måste byta jord står de här för alltid.

MOTORSÅGSSKULPTÖR. Åke Harrström är mannen bakom skulpturerna vid Apoteksskogen och drakarna på Runbysidan av stationen. Foto: Privat

LÅNG VÄNTAN. Motorsågsskulptören Åke Harrström har skapat den väntande gubben vid Apoteksskogen. Foto: Susann Laestander

Sedan ett par veckor tillbaka har stubbarna på varsin sida om busshållplatsen Apoteksskogen vid Väsbyvägen fått liv. En man och en kvinna blickar ut över vägen och ser ut att undra när bussen kommer.

Bakom konstverken står motorsågsskulptör Åke Harrström från Norrköping. Med inte mindre än sju motorsågar, den största på 70 kubik. har han jobbat fram de tre meter höga skulpturerna.

– Gubben har jag gjort lite så att han ska se ut som han står och väntar, men kvinnan var lite svårare. Den stubben hade en jättespricka mitt i, jag fick flytta fram huvudet för att kunna skulptera. Man kan se sprickan i nacken och huvudet och nu ser det ut som om hon rör sig lite framåt, berättar Åke Harrström.

En dag att göra en skulptur

Skulpturerna, som blev klara i Kristi himmelfärdshelgen, tog en dag var att göra.

– Lärkträ är väldigt kådigt, så kedjorna blir jättekladdiga. Man annars är det ett träslag som är helt okej att jobba i, säger han.

Motorsågsskulpterandet är en hobby Åke Harrström haft i 30 år. Men det är inte första gången han jobbat i Väsby. Skeppssättningen på Runbysidan av pendeltågsstationen är också signerad Östergötlands Döderhultare, om vi får kalla honom så.

Driftig driftchef

Men vem fick idén till skulpturerna? Vi kan nog konstatera att utan Rickard Widblom, driftchef på Upplands Väsby kommun, hade de inte blivit av.

– I höstas tog jag kontakt med Väsbyhem som har parkeringarna på Hjortvägen bakom hållplatsen. Vi åkte och tittade på de två stora lärkträden på varsin sida om busshållplatsen. De behövde fällas, berättar han.

Klartecken från stadsträdgårdsmästaren

Men Rickard Widblom sparade stubbarna och fick klartecken från stadsträdgårdsmästare Nils Odén att låta göra om dem till skulpturer.

– I stället för blomkrukor som kostar en massa och där man måste byta jord står de här för alltid. Nu är de inoljade och har evigt liv om de får vara ifred.

Han är dock inte orolig för att de ska förstöras.

– Vi har faktiskt haft väldigt lite skadegörelse under de åtta år som jag jobbat här i kommunen.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/han-avslojar-skulpturens-hemliga-budskap/repdpnrcp!bGKfekLg1JiBiNcqveKEA/

LÄRKTRÄ. Skulpturerna är gjorda i lärkträ, ett mycket kådigt träslag. Foto: Susann Laestander

VÄNTANDE KVINNA. Med sju motorsågar av olika storlek har Åke Harrström skulpterat fram träkvinnan vid Apoteksskogen. Foto: Susann Laestander