Skostrejk för klimatet. Foto: Albin Tingstedt

Därför står tomma skor på Rönninge torg

När man inte kunde träffas under pandemin, tog Klimatklubben i Salem till ett knep. Istället för att ha fysiska möten och lära folk om klimatkrisen, ställde de ut mängder med skor med olika budskap om klimatet – ett par för varje person som inte kunde delta. Nu kör de igen.

  • Publicerad 14:10, 20 maj 2022

Det första som möter en på väg ut från pendeltåget i Rönninge är flera par skor, i riktning mot centrum. Några ser ut att stå still, andra ser ut att vara på väg någonstans. Alla dock med budskap om rådande klimatkris.

Ute på torget står det fler skor, och då står det klart vilka som står bakom skokuppen. Klimatklubben Salem arrangerar sin skomanifestation i år igen.

Här står makarna Roth för att svara på Rönningebornas nyfikna frågor.

– Det handlar dels om vad som händer här, men också vad alla kan göra för klimatet. Både vi som privatpersoner, men också som samhälle, säger Kari Roth.

En av Klimatklubbens grundare, Johanna Holmberg, flikar in:

– Skomanifestationen fyller sin funktion. Det är flera förvånade som stannar till och undrar vad det är som händer, och då kan vi lyfta klimatfrågan med dem. Det är mer effektivt än när vi har försökt samla in namn, då blir folk ofta mer defensiva, säger hon.

Många förbipasserande har frågat om skorna är till salu, men det är de inte. Skorna ska hem till sina fötter efter manifestationen.

Foto: Albin Tingstedt