TOM. Gamla förskolan Brunklövern intill Backluraskolan i Hässelby Villastad har stått tom sedan 2015. Foto: Arkivbild: Tomasz Pozar

Därför står stängda förskolan i Backlura fortfarande tom

Den förra förskolan Brunklövern i Backlura stängdes hastigt 2015. Skolorna ansågs ha platsbrist och vara i behov av den. Fem år senare står den gamla förskolan fortfarande tom.

  • Publicerad 16:22, 19 nov 2020

Vi har inte löst hur vi åtgärdar lokalen

50 barn fick flyttas när Brunklövern stängde med kort varsel 2015 – men fem år senare står den gamla förskolan fortfarande tom. Planen att skolan skulle ta över Brunklövern föll eftersom takhöjden var för låg. I stället för en flytt till förskolelokalen flyttades 150 elever från Backluraskolan, som redan hade lektioner i en paviljong, till en ny paviljong.

Besked till årsskiftet

Skolorna i stadsdelen är inte längre i akut behov av lokalen, men tomten är fortfarande aktuell för skolomsorg och ett besked kan komma till årsskiftet. Elevprognoserna i december ska inväntas innan beslutet.

– Vi och utbildningsförvaltningen har ännu inte löst hur vi åtgärdar lokalen. Om vi ska bygga om eller bygga nytt, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB.

Om huruvida det var förhastat att så snabbt stänga Brunklövern svarar Hässelby-Vällingbys förskolechef Birgitta Thulén såhär på:

– Det kan såklart låta konstigt att lokalerna inte används, men jag kan inte uttala mig om det. Jag var varken avdelningschef eller insatt i beslutet 2015.

Har ni brist på förskoleplatser?

– Inte i dag, så stängningen har inte påverkat negativt på det sättet, säger Birgitta Thulén.

50 barn gick på förskolan när den stängde

Ilskan var stor hos föräldrar när staden i juni 2015 beslutade att hastigt stänga förskolan Brunklövern i Backlura.

50 barn och 14 anställda berördes.

Plats ansågs finnas på andra förskolor och Backluraskolan som länge hade haft lokalbrist ansågs vara i stort behov av lokalerna, menade staden. Eftersom gamla Brunklövern ännu inte anpassats för skolverksamhet har en del av Backluraskolans elever hittills fått hålla till i paviljonger i stället och nu är skolorna i stadsdelen inte längre i akut behov av den gamla förskolelokalen.

Visa merVisa mindre