B-huset i vård- och omsorgboendet på gamla Tyresövägen görs om till små lägenheter. Foto: Mitt i

Därför står delar av Hemmet för gamla tomt

B-huset i vård- och omsorgboendet Hemmet för gamla i Enskededalen har stått tomt sedan i våras. Men nu ska snart nyanlända flytta in.

  • Publicerad 08:48, 8 jan 2019

I september 2017 sa Skarpnäcks stadsdelsförvaltning upp hyresavtalet för B-huset på vård- och omsorgboendet Hemmet för gamla på gamla Tyresövägen i Enskededalen. Orsaken var att Arbetsmiljöverket hade dömt ut lokalerna.

– Arbetsmiljöverket tyckte att badrummen var för trånga för att ha ett vård- och omsorgboende där, så för att få fortsätta var man tvungen att bygga om. Men det är jättesvårt i ett gammalt hus med så tjocka väggar och eftersom andelen som blir anvisade vård- och omsorgsboende i Skarpnäck sjunker så valde stadsdelen att säga upp hyresavtalet, säger Anna Mölgård, samordnare för bostäder för nyanlända på stadsledningskontoret.

I slutet av maj lämnades nycklarna in. Planen var att nyanlända skulle flytta in i huset. Men det står fortfarande tomt.

Ändringarna av lokalerna klara i februari

– När man ska byta målgrupp måste man alltid göra en brandbesiktning och ibland också anpassa lokalerna. Fastighetsägaren Micasa monterar bland annat upp nya lägenhetsdörrar och brandväggar av glas i korridoren. Det kommer att flytta in nyanlända, det tar bara lite längre tid än vad vi trodde initialt, säger Anna Mölgård.

Arbetet beräknas vara klart i februari och de nyanlända, som har uppehållstillstånd, beräknas flytta in i mars.

– Det blir ett 60-tal mindre lägenheter så det blir några små familjer eller ensamhushåll som kommer att bo där. De nyanlända får inte ett permanent hyreskontrakt, detta är genomgångsbostäder och kontakten skrivs på en månad med en månads förlängning. Och man får inte besittningsskydd. Tanken är att man ska bo här under sin etablering i samhället och sedan ta sig vidare till en egen bostad, säger Anna Mölgård.

Oklart vilken verksamhet som ska finnas i huset på sikt

Bostäderna för nyanlända är  dock bara temporära. Antalet nyanlända som Migrationsverket anvisar till Stockholm sjunker, 2018 blev 1882 anvisade, för 2019 är siffran 1188.

Vad som ska ske med B-huset på sikt är oklart.

– Micasa har inte bestämt än vad det ska vara i huset. Under tiden de utreder det kommer det att bo nyanlända där så att det inte står tomt. Vi vill inte att stadens fastigheter står oanvända när så många är i behov av bostad, säger Anna Mölgård.