Hjulet var energikällan för porslinsfabriken. Foto: Värmdö kommun/Mitt i Foto: Värmdö kommun/Mitt i

Därför snurrar kvarnhjulet inte hela tiden

Kvarnhjul eller vattenhjul? Vad är det stora monumentet utanför porslinsfabriken och vad användes det till? Mitt i reder ut med hjälp av Värmdös kommunantikvarie Lenore Weibull.

  • Publicerad 08:18, 22 sep 2018

Nyligen invigdes det restaurerade kvarnhjulet utanför porslinsfabriken i Gustavsberg.

När Mitt i Värmdö skrev om kvarnhjulets restaurering i förra veckan blev det en stor respons från läsarna. Några undrade varför hjulet benämns kvarnhjulet och inte vattenhjulet, och andra läsare undrade varför det inte snurrar hela tiden.

Kvarnhjul och vattenhjul

Mitt i tog hjälp av Lenore Weibull, kommunantikvarie, och Per Hallsten, fastighetschef i Värmdö kommun, för att reda ut vad som gäller.

– Vi benämner det kvarnhjulet men det är klart att det också är ett vattenhjul, eftersom det drevs av vatten, säger Per Hallsten.

Hjulet är ett monument för Gustavsbergs fabrik och ort och har alltid stått där det står idag. 

Lenore Wiebull berättar att när fabriken grundades år 1825 var en fabrik helt beroende av vattenkraft.

– Tack vare kvarnströmmen från Kvarnsjön så förlades Gustavsbergs porslinfabrik just i Farstaviken. Hjulet var alltså energikällan för fabriken och det som skulle drivas var råvarukvarnar som malde råvaror som sedan fördelades i leran samt bearbetningsmaskiner, säger hon. 

Det första vattenhjulet hade ett kvarnhus byggt i korsvirkeskonstruktion. Den kvarnen revs 1895.

Så småningom ersattes vattenkraften av ångmaskiner. 

– År 1832 köptes en ångmaskin in för att kompensera hjulet och år 1838 ersattes hjulet helt av ångkraften, berättar Lenore Weibull.

När kvarnhjulet skulle restaureras efterlystes Gustavsbergstegel från Värmdöborna. Och de ställde upp, över förväntan. I dagarna kommer en mässingskylt upp intill kvarnhjulet med namnen på alla som skänkt tegel, som ett tack från kommunen.

– Det var otroligt kul att så många engagerade sig. Vi kunde inte använda alla stenar som lämnades in, men jag hoppas att alla namn är med nu. Jag tror att alla Värmdöbor som har bott här länge har minst en tegelsten från Gustavsberg hemma, säger Per Hallsten.

Handgjorda tegelstenar

Tegelstenarna är tryckta med Gustavsbergstämpel och är handgjorda.

– Det var därför vi ville ha original i ställer för maskingjorda, säger Per Hallsten.

Nu fungerar kvarnhjulet som det ska igen, men det snurrar inte hela tiden.

Tanken är att hjulet ska gå på helgerna och på särskilda högtidsdagar eller andra stora evenemangsdagar i Gustavsberg.

– Hjulet låter lite när det snurrar och vi vill inte att de som bor i närheten ska bli störda. Nu startar vi hjulet för hand när det ska snurra, säger Per Hallsten.