Därför "snöar" det över hela Stockholm

Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.

  • Publicerad 14:10, 20 maj 2019

I flera dagar har det farit runt vitt ludd i Stockholmsluften. Det är inte grannens duntäcke som har gått sönder. Istället handlar det om rekordstora mängder frön från att sälg- och aspträd som slagit ut.

BILDEXTRA: Här badar Stockholm i vitt ludd

– Både sälg och asp har släppt ovanligt mycket pollen i år, vilket bidrar till att det bildas mycket frön. Och nu har träden stora fröhäng. När de mognar och släpper så luddar det, säger Pia Östensson, pollenexpert vid Naturhistoriska riksmuseets palynologiska laboratorie.

Hon har stans mest fotograferade balkong

Luddet hjälper till att transportera fröna med vinden så att de inte bara trillar rakt ner i marken. Att det är så mycket ludd i år beror på fjolårets extremvarma väder. Enligt Pia kan det bli betydligt mer ludd inom kort.

– I fredags var det inte så många aspar där fröställningarna såg mogna ut. Men jag har precis varit ute och kontrollerat luddet och det är många träd som inte har spruckit än. Det här är bara början, säger hon och chansar sedan på att luddet når sin peak om en vecka.

200 markbränder i Stockholm – på ett dygn

StockholmDirekt fångar upp två chockerade personer som har varit ute på lunchpromenad. En betydande del av snacket under deras gemensamma rast har handlat om ludd.

– Det är det bästa av två världar. Varmt ute och ändå känns det som det snöar. Det är lite som att gå runt i en fullstor snöglob, säger en av personerna som vill vara anonym.

Kollegan är dock inte lika upprymd.

– Jag vet inte vad det är, men hur som helst kan det inte vara bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Luddet från sälg och asp är inget man är allergisk mot. Däremot så blommar nu både ek och gräs, vilket gör att personer med astmabesvär ändå har en kämpig period framför sig.

Över hela Stockholm sprider sig luddet. Här i Väsby och på Östermalm Foto: Ockie Hanssen/Henrik Engström

Även gult damm

Förutom det vita luddet är det också ett gult damm som sprider sig med vinden. Det kommer från granar och tallar som blommar just nu.

– Ett tips är att inte tvätta bilen eller olja verandan den närmsta tiden, det gula dammet kommer i så fall göra det arbetet ogjort, säger Pia Östensson.