Därför ska Södertörnsvargen skjutas

Den orädda Södertörnsvargen ska skjutas. Länsstyrelsen fattade beslutet under onsdagsförmiddagen. Skälet är att vargen anses ha varit alltför närgången mot människor, oftast i samband med att en hund varit med.

  • Publicerad 11:11, 6 dec 2017

 

– Jag kan bekräfta att det tagits beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Det är ett omfattande underlag, på 13 sidor, som ligger bakom beslutet. Skyddsjakten får nu enligt beslutet pågå fram till 28 februari eller tills vargen fällts.

Länsstyrelsen har fått in 400 observationer om Södertörnsvargen. ”Flera av observationerna är vidare kvalitetssäkrade av länsstyrelsen”.

Tros ligga bakom djurangrepp

Vargen har sedan den kom till Södertörn i juni, från Norge, rivit fem får i Haninge. Alla skedde i september, platserna var Tyresta by och en hage i Österhaninge.

Redan 6 juni hittades ett dött får och ett dött lamm i Södertälje. Länsstyrelsen bedömer att det är Södertörnsvargen som ligger bakom även dessa angrepp.

Men av skyddsjaktsbeslutet att döma är det inte boskapsattackerna som ligger bakom skyddsjakten.

Är ett ”sällsynt oskyggt” rovdjur

”Ett flertal rapporter om den sändarförsedda vargen visar att den rört sig nära människor och att den i många fall visat ett oskyggt beteende”, skriver länsstyrelsen, och tar i beslutet upp 13 kvalitetssäkrade rapporter, som främst skett mellan september till november.

– Det är det närgångna oönskade beteendet, som också ökat på senare tid, som främst ligger bakom beslutet. Det har blivit svårare att skrämma bort den, säger Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen i Stockholm.

Rapporterna tecknar bilden av ett sällsynt oskyggt, dock aldrig aggressivt, rovdjur.

Det handlar om en varg som först när människor varit fyra fem meter ifrån valt att lomma vidare. En varg som inte bryr sig om tjoande och tjimmande.

– Vi hade tagit beslut om skyddsjakt även om vi inte fått in ansökningar eller någon begäran om det. Vi tittar alltid utifrån perspektivet hur en varg beter sig och vilka skador den gör på till exempel boskap, tamdjur och hundar, säger Mia Olausson.

Bland annat ska vargen enligt länsstyrelsen tidigare i höst ha jagat hästar i en hage och dessutom följt efter ett par med hund i en kilometer nära Tyresta by.

Rört sig i tätbebyggda områden

Händelsen som Mitt i tidigare skrivit om, där vargen följer efter en kvinna med hund i Österhaninge, tillhör också en av de 13 avgörande rapporterna.

I november ska en person bland annat försökt skrämma bort vargen med skrik och stora gester vid parkeringen vid Tyresta by, men utan resultat. En annan person ska plötsligt ha blivit omsprungen av vargen vid sin bostad.

Den 24 november, när vargen gick förbi Svartbäcksskolan, skedde tre rapporter samma dag om att vargen varit närgången i området i Svartbäcken.

Avgörande för länsstyrelsens beslut är att vargen uppehåller sig i tätbebyggda områden, menar man.

”Många i området har uttryckt stor oro för möte med varg och har på grund av detta ändrat sitt levnadssätt genom att exempelvis undvika hundpromenader och ridturer, ställa in förskoleutflykter m. m.”, skriver länsstyrelsen.

”Det finns en uppenbar risk att vargen vänjer sig vid människor. Även om länsstyrelsen bedömer att risken för fysisk skada på människor i nuläget är liten bedömer länsstyrelsen, i likhet med Viltskadecenter, att om vargens beteende tillåts fortsätta finns en risk att vargen blir så van vid att uppehålla sig kring människor som rör sig utomhus att det på sikt kan uppstå en farlig situation.”

Beslutet kan överklagas

Skyddsjaktbeslutet kan överklagas till förvaltningsrätten i Luleå, men även om någon överklagar så gäller från och med i dag skyddsjakten fram till att förvaltningsrätten eventuellt beslutar att omedelbart stoppa skyddsjakten.

Ni bedömer inte Södertörnsvargen som speciellt genetiskt intressant, hade ni tagit ett annat beslut om vargen varit mer värdefull för svenska vargstammen?

– Det beror på hur genetiskt intressant den skulle vara och vilken bakgrund den skulle ha. Det går nästan inte att säga. Men vi bedömer inte att den här vargen är nödvändig för att varg ska ha möjlighet att fortleva i Sverige, säger Mia Olausson.

Länsstyrelsen skriver också att försöken till skrämselåtgärder aldrig kunnat genomföras som planerat, och tycker därför inte det är motiverat att fortsätta med skrämseln.

Vi kan inte se någon annan lösning än skyddsjakt

Mia Olausson, naturvårdschef länsstyrelsen

Rovdjurssäkra stängsel har heller inte kunnat sättas upp hos alla djurhållare i området på så kort tid som krävts.

– Vi kan inte se någon annan lösning än skyddsjakt, säger Mia Olausson.

En varg sköts genom skyddsjakt i norra Stockholm tidigare i höst, nu ska en till skjutas. Ska varg kunna finnas i Stockholm eller inte?

– Varg ska absolut kunna finnas i Stockholms län precis som på andra platser i landet. Vi har i dag en vargtik i Riala-området och minst tre vargar i Sjundareviret. Alltså minst fyra utöver Södertörnstiken. De beter sig inte på det här oönskade sättet.

– Det är individer med oönskat närgånget beteende som är dåliga representanter för sina arter, och de ska vi kunna ta bort.

Hur mycket kommer det påverka skyddsjakten att det inte kommer signaler från vargens GPS-sändare?

– Det hade naturligtvis varit mycket enklare att följa den via sändare, därför är vi beroende av allmänhetens observationer. Men jaktledare kommer att röra sig i området och kommer säkert själva få observationer. Men det försvårar helt klart genomförandet.

Har du sett vargen? Länsstyrelsen uppmanar folk att rapportera in samtliga observationer man gör på rovobs.se!

Fakta

Om du möter en varg

Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt. Om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

Skulle vargen befinna sig i närheten av bebyggelse (d.v.s. inom 100 m från t.ex. hus) är det en fördel om vargen upplever situationen som obehaglig. Detta kan du åstadkomma genom att gå/springa mot vargen och till exempel ropa, skjuta i marken eller på annat sätt väsnas.

Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.

Läs mer hos Viltskadecenter.

Källa: Viltskadecenter
Visa merVisa mindre