Vattnet med den giftgröna färgen rinner ut i en dagvattensamling vid Mälarvägen i Jakobsberg. Foto: Emelie Henricson

Därför rinner det ut giftgrönt vatten i Bällstaån

Varför rinner det ut illgrönt vatten i Bällstaån? Den frågan ställde en läsare till oss i veckan. Här är svaret - och nu ska problemet åtgärdas.

  • Publicerad 15:59, 24 okt 2016

Vår personal har varit där och det luktar ingenting.

Vad kan tänkas bo i det här vattnet? Sedan dryga veckan rinner det ut vatten i Bällstaån med en något fantasieggande färg, ur en trumma i närheten av Mälarvägen.

Men vattnet med den giftgröna tonen är helt ofarligt, enligt Järfälla kommuns VA-chef Christer Bäckman.

– Jag dubbelkollade med driften kring det här och det var för runt tio dagar sedan som vi fick de första indikationerna, säger han.

Det gröna vattnet kan härledas till Eon och deras fjärrvärmenät i Järfälla kommun.

– Deras fjärrvärmevatten är färgat grönt för att läckor lätt ska kunna identifieras. Det är ingen farlig färg, utan det är bara för att särskilja från annat vatten.

Finns det någon fara för marken runt omkring eller resten av Bällstaån?

– Nej, det där ska vara någon form av giftfri färg. Vår personal har varit där och det luktar ingenting och ser ut som fjärrvärmevatten. Det är vanligt vatten som färgats grönt.

Är det vanligt att det här händer?

– Det har nog hänt nån enstaka gång, men det är inte vanligt.

Skulle du plumsa här? Foto: Emelie Henricson

"Helt ofarligt"

Kommunen har anmält ärendet till Eon som nu har gått in och börjat arbeta för att hitta läckan.

– Vi inväntade ett trafiktillstånd från kommunen för att kunna börja gräva i marken. Men när det börjar läcka på det här sättet så går vi in akut och gräver. Det är det vi har gjort nu. Vi är självklart i dialog med kommunen och har rätt att gå in och börja gräva, säger Lena Berglund, regionchef på Eon Stockholm.

Anledningen till att vattnet är grönt är färgämnet pyranin, som används av elbolagen för att läckor lätt ska kunna upptäckas.

– Det är absolut inget farligt vatten. Bällstaån är jätteviktig för Eon och vi har hårda regleringar för hur varmt vårt vatten får vara just eftersom det handlar om både dagvatten och ett vattendrag med en stor biologisk mångfald. Vi är ytterst försiktiga och kommer att åtgärda det här så snabbt det går.

Har det här påverkat era kunder på något vis?

– Nej, det ska det inte ha gjort, utan det här handlar om en mindre läcka.

Och även om det kanske inte är att rekommendera att dricka vattnet i Bällstaån så behöver den som råkar trilla i inte oroa sig för sin hälsa.

– Det hade luktat annorlunda om det var en förorening, men enligt personalen som har tittat på platsen så handlar det bara om färgning, säger Christer Bäckman.

Pyranin

Pyranin är ett luktfritt natriumsalt som använs i bland annat diskmedel, godis och schampoo. Det används för att färga vattnet grönt så att fjärrvärmeläckage kan upptäckas. Ämnet är godkänt av Livsmedelsverket och färgar inte av sig på textilier, hud eller hår.

Källa: Eon