Ljuset har synts över stora delar av söderort. Här i Örnsberg. Foto: Läsarbild

Därför lyser det på himlen

Ett starkt ljussken har synts den senaste tiden på flera ställen i söderort. Men vad är det egentligen som lyser? En helikopter? Ett ufo? Mitt i har svaret.

  • Publicerad 08:29, 26 nov 2018

Ett ljussken har förbryllat många söderortsbor den senaste tiden. Ljusskenet har synts i Liljeholmen, Aspudden, Gröndal och Älvsjö bland annat.

I flera facebookgrupper spekuleras det om vad det kan vara. Spåren verkar leda till en butik i ett industriområde i Segeltorp.

– Det stämmer. Det är en strålkastare av modellen Purelux SKY 7000. Vi brukar kalla den för ”Batman-lampan”, den levererar ett ljusflöde på 560 000 lumen och har en räckvidd på ungefär 10 kilometer. Vi har hört att den synts till i Liljeholmen, Årsta, Älvsjö, Huddinge och andra ställen i Söderort, skriver Jonathan på butiken Valostore i ett mejl till Mitt i.

Många stannade och fotograferade ljusskenet i Örnsberg. Foto: Läsarbild

Har fått spekulationer om UFO

Butiken säljer olika typer av belysning och fokuserar på LED-lampor.

– Vi tycker att det är ett kul sätt att visa vad LED-lampor är kapabla till.

Personalen får ofta frågor om ljuset.

– Det händer rätt ofta när vi har den igång att folk kommer förbi och frågar om strålkastaren. Det är både förbipasserande på gatan och bilförare på E4:an som svänger av för att se vad det är som lyser och ställer frågor till oss, vilket såklart är jättekul! Vad vi har förstått så väcker den en del funderingar. Nu i veckan var det till exempel spekulationer om ett ”mystiskt ljussken” i en UFO-grupp på Facebook, men det visade sig att det bara var vi som var ute och testade strålkastaren.