Därför luktar det bröd och bajs på Skeppsbron

Två bagerier 150 meter från varandra – och två helt olika dofter. Vi kollade upp varför det luktar så gott, och så illa, längs Skeppsbron.

  • Publicerad 13:48, 21 dec 2017

Många som passerar Skeppsbron från Slussen in mot Kungsträdgården möts först av en ljuvlig doft när man passerar Bröd & Salt. Här känns det i näsan att bageriet bakar kakor, bullar och bröd i stort sett dygnet runt.

– Vi får ofta höra hur gott det luktar. Det bakas konstant. Luktar det inte bröd, så kakor. Inte kakor, så bullar. Så fortsätter det hela tiden, dygnet runt, säger Arina Lysenko, butikschef på Bröd & Salt.

Nu öppnar världsmästar-bagare nytt på Skeppsbron – med stor uteservering

Raka motsatsen är det 150 meter bort, utanför Bageri Brillo. Här är det svårt att ta djupa andetag utan att börja må illa.

Boven i doftdramat är Stockholm hamnar. De har en anläggning som tar emot toalettvatten samt dusch- och diskvatten från turistbåtar och fartyg som anländer. Det som kommer ut från turisternas magar hamnar alltså i en anläggning som töms med en tankbil. Det är när det sker tömningar som lukten sprider sig i närområdet.

– Det är främst på morgonen det brukar lukta illa. Det är lite tråkigt för oss, det är ju knappast att man blir fikasugen, säger en från personalen inne på Brillo (där det dock luktar sanslöst gott) som vill vara anonym.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

SE FILMEN: SÅ HÄR REAGERAR STOCKHOLMARNA PÅ LUKTEN

ILLALUKTANDE. Över delar av Skeppsbron vilar en stank av toalett. Foto: Michael Toll