Nyöppnat. Långsjöns badplats har öppnats tillfälligt med en utrullad gräsmatta som verkar må så där. Foto: Elina Lundberg

Därför luktar det blöt hund vid Långsjöbadet

En bränd, blöt gräsmatta som luktade blöt hund. Det mötte badarna när stranden öppnades vid Långsjön igen.

  • Publicerad 11:30, 25 jun 2020

Förra veckan öppnade Långsjöns badplats tillfälligt igen efter det misslyckade arbetet med att dränera och rusta upp badet, något SöderortDirekt rapporterat om tidigare. Först i höst kommer allt vara klart.

För att folk ändå ska kunna bada i sommar har gräs rullats ut vid stranden. Men det är inte någon frodig, grön matta som möter badarna.

Gräsmattan blev snabbt sönderbränd, samtidigt som den var blöt och luktade riktigt skumt. Många Älvsjöbor har hört av sig stadsdelsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

– Det är obegripligt att gräsmattan inte verkar ha vattnats ordentligt. Samtidigt var det viktigt för oss att få till en tillfällig lösning. Att inte öppna badet var oacceptabelt. Men det blev inte jättebra, säger Johan Nilsson.

"Får ha lite överseende"

Enligt parkintendenten Eva Wretling på Älvsjös stadsdelsförvaltning, så har gräset vattnats flera gånger, men leran under ställer till det.

–  I normala fall hade vi vattnat varje dag men gräset behövde få tid att torka upp. Leran gör att vi inte kan maxa på för då kommer hela badplatsen att flyta, säger hon.

Att vattnet inte sjunker undan ordentligt är troligen även skälet till den skumma lukten, tror Eva Wretling, som också känt doften av "blöt hund". Det här tror hon dock kommer bli bättre nu när gräset lär torka ut helt eftersom pengarna till vattningen är slut.

– Vi har gjort så gott vi har kunnat med de medel vi har fått. Vi har inte haft tid att etablera gräset till badsäsongen. Det tar minsta två månader. Det här är tillfälligt och bättre än ingenting. Den här sommaren får man ha lite överseende, säger hon.