Den hemliga oasen är även kallad Tysta gatan. Foto: Sacharias Källdén

Därför låter det så mycket om Tysta gatan

Det är inte alltid så tyst. Däremot är alla vi träffar under en timme på Tysta gatan överens om en sak: här är otroligt vackert.

  • Publicerad 08:00, 27 okt 2019

Foto: Sacharias Källdén

Anders Öhrström från Lidingö tar gärna en omväg till jobbet för att få en stund på Tysta gatan. "Jag brukade vara taxichaffis och mindes att det låg en fin gata här. Det är en liten oas som är värd en omväg, man får nästan känslan av att vara i ett annat land med de små trädgårdarna och kullerstenarna. För att vara i en storstad är det ganska tyst här."

Foto: Sacharias Källdén

Katarina Nešovanović bor själv inte på Östermalm men sedan i somras tar hon varje dag ut hunden Fugi på en promenad längs Tysta gatan. "Han är 12 år och jag tror han bott i området hela sitt liv. Det här är de vackraste gatan i hela staden. När jag är i närheten med mina vänner tar jag alltid hit dem för att visa hur fint det är. Ni ser ju själva, det är helt otroligt."

Foto: Sacharias Källdén

Adilson Fonseca gillar Tysta gatan. "Det är trevligt att gå här. Arkitekturen, träden... Det är väldigt pittoreskt. Det finns inte många gator som den här i Stockholm."

Foto: Sacharias Källdén

Ann-Mari Malmberg är den enda vi träffar som faktiskt bor här. "Jag är barnfödd i det här huset. Min familj köpte det 1934 och jag föddes året därpå. Jag bor två trappor upp och min bror en våning nedanför. När jag växte upp här fanns den en hel del butiker här, vilket hade sin charm. Men nu går alla till Fältan. När det är tyst här så är det väldigt tyst. Men det är väldigt mycket renoveringar, det har hållit på i tio år nu. De blåser ut allt! Vi bara väntar på att det ska bli färdigt."

Foto: Sacharias Källdén

I juni öppnade Marie Hesselgren-Collin, sjukgymnast och pilatesinstruktör, dörrarna till sin mottagning i en källarlokal. "Jag hittade den på nätet i våras och tyckte den var fin. Det är också väldigt tyst här, vilket mina patienter behöver eftersom det är en väldigt stillsam behandlingsform. Det var en skolklass som gick förbi häromdagen och stojade, då sa ett av barnen "Sch! Nu är vi på tysta gatan!"

Små trädgårdar. Foto: Sacharias Källdén

Tysta gatan

En 120 meter lång gata mellan Karlavägen och Lützengatan på Östermalm.

Husen har iögonfallande påkostade entréer och trapphus. Bland arkitekterna märks bland andra Cyrillus Johansson, Gustaf Adolf Falk, Josef Östlihn och Fredrik Lidvall.

De första husen som uppfördes 1917–1919 var enfamiljshus i tre våningar med en mindre lägenhet för gårdskarl eller portvakt.

Numera består många av byggnaderna av kontor och bara några få exklusiva enfamiljshus kvarstår. Samtliga är blåklassade och har "synnerligen höga kulturhistoriska värden."

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre