Kul ihop. "Många brukar komma vid sjutiden på morgonen för att dricka kaffe", säger Oliver Eisele, med John Uggla, Ebba Hansson och Dinili Panabokke. Foto: Mikael Andersson

Därför kryllar Alvik av tonåringar i kostym

Glöm mjukisbyxor och sneakers. Plötsligt syns tonåringar i kostym överallt kring torget i Alvik. Har du också undrat var de kommer från och vad de pysslar med?

  • Publicerad 11:59, 30 nov 2017

På Ica, på lunchrestaurangen, vid tvärbanan och runt torget. Att Alvik stundtals under dagen kryllar av ungdomar är inget nytt. Men på senaste tiden har många av dem varit ovanligt välklädda.

Kanske har du också sett dem och undrat vad de gör? Eller rentav varit en av dem som gått fram och frågat?

– När vi var inne ett helt gäng i kostymer på Ica frågade folk vad vi gör, säger Oliver Eisele, 19.

– Det är kul att folk frågar, det är ju ganska ovanligt att ungdomar härjar runt i kostym, haha, lägger Dilini Panabokke till.

Har klädkod

Tillsammans med kompisarna John Uggla, 23, och Ebba Hansson,19, går de en säljutbildning på Arndts Sales Academy. Skolan huserar i ett av husen på Gustavslundsvägen sedan augusti i år.

Att samtliga på utbildningen klär sig propert är ingen slump utan handlar helt enkelt om skolans klädkod.

– Vad vi säger och hur vi låter påverkas av hur vi känner oss. Om man sitter i mjukiskläder som en säck potatis märks det. Det är en billig investering att klä sig som man vill bli bemött – dressed for sucess, haha, säger Ebba Hansson.

– Dessutom får vi ofta besök på skolan av olika företag och då känns det bra att vara presentabel, säger Dilini Panabokke.

Men innebär det att man måste köpa sig en helt ny och flådig garderob om man ska gå utbildningen? Nej, menar studenterna.

– Jag har en kostym från när jag tog studenten och sen från någon bal i nian, säger Oliver Eisele.

– Sen kan man alltid ha skjorta med en tröja över, lägger John Uggla till.

Peppar med "tyst disco"

Även om alla har olika tankar om vad de vill jobba med i framtiden är de överens om att en säljutbildning är bra att ha eftersom "allt handlar om sälj, oavsett vad man gör".

På förmiddagarna tränar de säljteknik genom telefonförsäljning för olika företag. På eftermiddagarna är det gruppövningar och föreläsningar. Schemat pågår mellan klockan halv åtta på morgonen och halv sex på kvällen.

– Det är hårt jobb varje dag och det passar inte för alla. Men vi har väldigt kul tillsammans. Vi brukar till exempel ha "tyst disco" då lyssnar alla på musik i sina hörlurar och dansar tillsammans, säger Ebba Hansson.

Mycket av utbildningen handlar om personlig utveckling, säger de. Ett poppis begrepp, men vad betyder det?

– Man kan alltid utveckla sig själv och bli bättre. Vi spelar in alla telefonsamtal och lyssnar på dem. Det är riktigt jobbigt att höra samtalen från första dagen, haha, säger John Uggla.

Utanför ingången till skolan sitter en tavla uppe med texten "Good vibes only". Även inne i lokalerna är väggarna fyllda med olika peppande budskap.

– Vår morgonrutin är att lista tio mål som vi vill uppnå i livet och sedan se oss själva göra i det i tanken, säger Ebba Hansson.

– Det handlar om att komma utanför sin comfort zone. Jag är egentligen väldigt blyg och första dagen vågade jag knappt prata med någon. Men vi tränar på att prata framför folk och nu har jag inga problem med det, säger Dilini Panabokke.

Riktar sig till unga upp till 25 år

Utibldningen riktar sig till unga mellan 19 och 25 år.

Den är sex månader lång.

Den är kostnadsfri men inte CSN-berättigad.

En stor del av utbildningen innebär att öva på försäljning genom att ringa till riktiga kunder. Det är också det som finansierar utbildningen.

Visa merVisa mindre