Upplands Väsby kommun brukar vanligtvis anta en budget för nästkommande år i juni.

Men när det är valår krävs enligt kommunallagen att kommunfullmäktige beslutar om en ny budget efter valet. Därför väljer Väsbyalliansen att vänta i år – vilket de har all rätt att göra.

– Att anta en budget i juni när vi alltså ändå måste anta en i november är därför slöseri med tid och arbetskraft hos alla berörda. Det är onödigt att ta fram en produkt som alla vet inte kommer att bli verklighet, säger Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Liten vits”

Enligt Weinmar beskriver de politiska partierna vad de vill genomföra för förändringar under valrörelsen.

– Därför finns det alltså liten vits att göra budget nu.

Oppositionsråd Mathias Bohman (S), ser dock en poäng med att en budget presenteras även före valet.

– Fördelen är att de partier som styrt Väsby kan skicka en tydlig signal till tjänstemännen: så här vill vi att Väsby ska fortsätta utvecklas i framtiden och så här mycket får de olika nämnderna.

Han menar att om budgeten skjuts upp måste nämnderna vänta på besked till november hur kommunens pengar ska fördelas från och med december nästa år.

Men Oskar Weinmar håller inte med.

– De som vill mena att nämnderna och därigenom verksamheterna får kortare tid att förbereda sig om vi inte tar en budget i juni glömmer bort att de ändå kommer få förändrade uppdrag och förutsättningar efter valet, oavsett om mandatfördelningen är identisk som idag eller om den skiftar kraftigt åt ena eller andra hållet.