Flera söderortsbor vaknade av propellerljud. Bilden föreställer inte det aktuella planet. Foto: Mostphotos

Därför hördes flygplan flyga på låg höjd över söderort

Väcktes du av propellerljud under natten mot måndag? Flera söderortsbor fick sömnen störd när ett flygplan dundrade förbi på låg höjd – och i natt är det dags igen. Det hela handlar om att fjärrvärmenätet fotograferas med värmekamera för att upptäcka dolda läckor.

  • Publicerad 16:00, 2 dec 2019

Flera söderortsbor vaknade till när ett lågtflygande plan dundrade förbi i natt och många undrade säkerligen vad som pågick.

Men bara lugn – det är varken amerikanska spionplan eller ryssarna som är i farten. I stället handlar det om ett litet propellerplan som fotograferar fjärrvärmenätet med värmekamera för att hitta dolda, underjordiska läckor åt energibolaget Stockholm Exergi.

– Vi flög över söderort och den undersökningen är inte helt klar utan kommer fortsätta i natt, ungefär mellan 22 och 04. Sedan ska vi vara klara med södra delen av stan, säger Maria Tegin, presschef på Stockholm Exergi.

Metoden, som kallas termografering, gör att minimala och annars osynliga läckage i fjärrvärmenätet kan upptäckas i tid.

Flyger på 800 meters höjd

Flygningarna utförs sedan flera år tillbaka av företaget Termisk Systemteknik och sker under fem till sju nätter i olika delar av Stockholm. Planet flyger på en höjd av 800 meter och undersökningarna har redan klarats av över city och Lidingö.

– Nästa gång det är väderförhållanden som funkar – det behöver vara kallt och klart – så är det Hässelby eller Västerort som står på tur, säger Maria Tegin.

Eftersom planet flyger fram och tillbaka i raka linjer över ett område, kan vissa höra det passera många gånger under natten.

Varför görs det här på nätterna?

– Det är för att det ska finnas så få andra värmekällor som möjligt i gång. Med den här tekniken kan man upptäcka om det finns ett knappnålsstort läckage någonstans. Det låter otroligt litet, men på ett år kan det ändå bli ett läckage som motsvarar flera medelstora lägenheters värmebehov, så det är viktigt att vi hittar och åtgärdar det, säger Maria Tegin.