Därför har vi gått bananas på semlor

Semla-milkshake, korvsemlor – och inte minst den omtalade wrap-semlan. I år har varianterna på det klassiska bakverket fullkomligt exploderat. Vi har tagit reda på varför.

  • Publicerad 07:18, 17 feb 2015

Semlan urholkas på det här sättet!

I ett tidningsklipp från 1952 går det att läsa om några bagare i Malmö som tvingades betala böter då de började baka och sälja semlor för tidigt. ”Fastlagsbullar får man icke äta när som helst, utan endast på tider som jordbruksnämnden fastställer” står det i notisen.

Om lagen varit lika hård idag hade polisen tvingats dela ut rekordmånga böter till mjöliga människor. Redan i januari började konditorier att skylta med semlor. Och i år har kaféer och bagare även gått bananas när det kommer till att utveckla nya varianter på bakelsen. Enligt gastronomen och matexperten Edward Blom är det här något man kunnat förutspå.

– Tyvärr har den här utvecklingen pågått i över tio år. Men i år har det brutits någon form av ny gräns för vad som är möjligt. Jag har försökt vända bort mitt ansikte för att slippa se alla hemska varianter på semlor, säger han.

Grädde en nymodighet

Att den svenska fastlagsbullen har utvecklats är dock inte något nytt. Från att vid medeltiden bara varit en osötad vetebulle utan fyllning tillsattes senare mandlar, sockret tillkom antagligen på 1700-talet och grädden först i början av 1900-talet.

– Givetvis har semlan genomgått en förändring. Men tidigare har utvecklingen skett långsamt, nu sker stora skillnader på bara några få år, säger Edward Blom.

Varför har det då blivit så här? Ett tänkbart svar är att semmel-säsongen har gått från att pågå en vecka till att nu hålla i sig i flera månader.

– Folk tröttnar på den då den finns till försäljning så länge, krasst sagt är det är ju bara en söt bulle med grädde och mandelmassa. Magin ligger i tidsbegränsningen, säger Edward Blom.

Semla i strut

Utvecklingen är alltså nödvändig för att kunna tillfredsställa alla som annars skulle hinna tröttna på semlan då folk numera ”fuskar” och inte bara äter dem veckan före fastan.

En av många uppfinningsrika företagare är glassbutiken Fryst på Kungsholmen.Deras glass med smak av semla är en storsäljare.

– Det är kul att göra något nytt av en av våra mest klassiska bakelser. Tidigare har semlan varit något man inte vågat röra, men i dag är det okej att leka med smakerna, säger Rehné Falkarp på Fryst.

Enligt Rehné är det inte negativt att traditioner luckras upp.

– Nej, verkligen inte. Var tid har sin egen kreativitet och folk gillar förnyelse. Semlaglassen säljer slut hela tiden, det är den smaken som alla vill ha, säger hon.

”Semlan urholkas!”

Edward Blom gillar dock inte alla semmel-förnyare. Lika lite som att folk ställer in julgranen i november, äter saffransbullar från oktober och kräftor året runt. Sådant beteende gör att traditionerna riskerar att försvinna.

– Semlan urholkas på det här sättet. Själv är jag en gammal stofil som bara tycker man ska äta semlor under två veckor per år, och då endast den traditionella varianten.

Kommer det fortsätta så här?

– Ja, i ungefär tio år. Sedan förstår vi att livet blir tråkigare att leva när vi urholkat alla traditioner, så då kommer de tillbaka, avslutar Edward Blom.

Några av alla nya semlor

Semla-glass. Finns bland annat hos glassbutiken Fryst, Kungsholmen

Semla-milkshake. På krogen Nytorget 6 kan du dricka semlan som milkshake, enligt uppgift även med alkohol om så önskas.

Hemlan. Wienercaféet gör en kardemummabulle med dold fyllning. Lite som semlans svar på pizzans calzone.

Wrapsemla. Tössebageriet har gjort stor succé med sin innovativa ”semla to go”

Semmelburgare. En semla som ut som en hamburgare serveras på Magnus Johansson Bageri & Konditori i Hammarby sjöstad.

Semlefil. Lanserades redan förra året av bland annat Emåmejeriet.

Visa merVisa mindre

Bubblare

Semla Lagerlöf: Vanlig semla, serveras med lagerblad.

Slimpa: En jättestor semla i form av en limpa.